Del

Vigtige informationer om NOTA - læs mere her

Siden 2. september 2024 har studiematerialer til videregående uddannelser fra Nota været låst for at beskytte mod ulovlig deling. Nota har udviklet denne guideside, som via tekst, film og billeder forklarer, hvordan du låser bøgerne op: nota.dk/bibliotek/hjaelp/guide-adgang-til-l%C3%A5ste-studieb%C3%B8ger-til-videreg%C3%A5ende-uddannelser  

  

 

Nyt krav om aktiv SPS-bevilling 

Fra februar gælder det desuden, at materialer fra Nota kun kan åbnes af studerende med en aktiv SPS-bevilling.   

Det er derfor meget vigtigt, at alle studerende med ordblindhed og andre med læsehandicap er opmærksomme på at få en aktiv SPS-bevilling. Det er ikke tilstrækkeligt at være medlem af Nota. Blinde og stærkt svagsynede er dog undtaget. 

  

Undtagelse fra krav om SPS-bevilling 

Samtidig indføres en ordning så Nota-medlemmer uden en SPS-bevilling fortsat kan låne akademisk litteratur. Disse medlemmer kan låne studiematerialer i én 30-dages periode inden for en 6 måneders periode. 

 

Visning af sidetal  

Nota har implementeret en løsning med synlig visning af sidetal. Bemærk, at linjerne er ombrudt ved sideskift. Det betyder, at der kommer et lille ophold, når du bruger automatisk oplæsning. 

  

Hvis du fortsat oplever, at sidetal slet ikke vises, kan det skyldes en fejl i bogen. I så fald kan du kontakte Notas Skole- og Studieservice, som vil hjælpe med at finde en løsning. Herunder, om bogen skal genproduceres, eller der skal tilbydes refusion. 

  

Oprettelse af fagordslister 

Det er nu muligt at oprette fagordslister fra låste studiebøger. Det gøres ved at gå ind på bogens ”bogdetaljeside”. Her klikkes på den sorte knap med titlen ”Hent fagordsliste”.  

  

Dernæst downloades bogens fagord og placeres på en liste. Denne kan nu markeres, kopieres og sættes ind i f.eks. IntoWords eller AppWriter. 

  

Videoguide til oprettelse af fagordsliste: Videoguides til brug af låste studiebøger | Nota 

 

  

Telefonsupport alle hverdage fra 8-20 

Nota har oprettet et supportteam, der kan hjælpe dig, hvis der opstår vanskeligheder. Teamet sidder klar ved telefonerne alle hverdage fra 8-20. 

  

Notas Support for låste studiebøger kan kontaktes her: 

Tlf. 39 13 46 00 – vælg 4 i menuen. 

Mail: info@nota.dk 

 

Specialpædagogisk støtte (SPS)

Som studerende på Professionshøjskolen Absalon kan du få hjælp under din uddannelse i form af SPS. Det kan være en mulighed, hvis du har en dokumenteret funktionsnedsættelse, som fx ordblindhed, angst, ADHD eller et syns- eller hørehandicap, eller du har en henvisning til udredning hos psykiatrien.

Hvad er SPS?

SPS er et tilbud om støtte til studerende, som er ordblind, talblind eller har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Formålet med støtten er at yde kompensation, så du som studerende med funktionsnedsættelse kan gennemføre din uddannelse på lige fod med andre studerende.

Forudsætninger du skal opfylde for at få SPS

For at kunne få SPS skal du opfylde følgende forudsætninger:

  • Du skal være optaget på en SU-berettiget uddannelse
  • Du skal have lægelig dokumentation for din funktionsnedsættelse eller en henvisning til udredning i psykiatrien
  • Du skal være studieaktiv
  • Du skal være dansk statsborger, være omfattet af international overenskomst eller kunne sidestilles med en dansk statsborger.

At SPS kun gives til studerende på en SU-berettiget uddannelse betyder, at du ikke kan søge støtte til merit-, master- og diplomuddannelser under Åben Uddannelse eller til en forskeruddannelse (Ph.d.-uddannelse).

Støttemuligheder og hjælpemidler

Læs mere om dokumentationskrav og støtteformer for din relevante funktionsnedsættelse herunder.

Ordblindhed

Dokumentationskrav

Hvis du har brug for SPS grundet ordblindhed er det din ordblindetest, der gælder som dokumentation. Du kan finde din Ordblindetest på ordblindetest.dk, hvis du ikke allerede har en kopi af testen. Hvis du sender dokumentation pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Hvis du er i tvivl, om du er ordblind, eller din test er forældet, kan vi hjælpe dig med at søge en test til dig. Kontakt Studievejledningen til en snak om dine udfordringer.

Støtteformer

Studerende med ordblindhed kan efter behov få:

  • IT-hjælpemidler
  • IT-instruktion
  • Rammebevilling til Nota
  • Studiestøttetimer sammen med en læse-/skrivevejleder fra VUC

Talblindhed

Dokumentationskrav:

Har du brug for SPS grundet talblindhed, er det din talblindtest, der gælder som dokumentation. Hvis du sender dokumentationen pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Har du mistanke om, at du er talblind, kan du søge om en test for talblindhed. Kontakt Studievejledningen til en snak om dine udfordringer.

Støtteformer:

Hvis du er talblind, kan du få faglig støtte af en underviser på uddannelsen, som en hjælp til at gennemføre din uddannelse.

I støttetimerne kan I arbejde med:

  • Drøftelse af strategier til at komme i gang med at arbejde med opgaver knyttet op til regning/matematik
  • Metoder til at planlægge og gennemføre opgaver og skabe overblik
  • Metoder til at gennemskue og forstå opgaver på studiet
  • Arbejde med at opbygge selvtillid i forhold til at arbejde med regning/matematik
  • Visualisering af arbejdet med at regne og arbejde med matematik
  • Tænke højt og italesætte strategier til læring

Synshandicap

Afklaring af støttebehov:

Første skridt til at få støtte gennem SPS-ordningen er at kontakte Studievejledningen på Absalon.

Du kan kontakte Studievejledningen allerede inden, du starter din uddannelse og sammen kan I finde ud af, hvad du har behov for af støtte for at kunne gennemføre uddannelsen på lige vilkår med dine medstuderende.

Som udgangspunkt søges der om en afklaring af dit støttebehov ved Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS), når du starter på en ny uddannelse. I forbindelse med afklaringen kan du få vejledning i forskellige hjælpemidler og du kan afprøve, hvilke hjælpemidler, der bedst hjælper dig. 

Det er Studievejledningen, der søger om en afklaring af støttebehov til dig.

Dokumentationskrav:

Det er en god idé at have den rette dokumentation med første gang, du har møde med Studievejledningen på Absalon. 

For dig som er studerende med synshandicap drejer det sig om dokumentation fra en øjenlæge eller fra Kennedy Centeret, hvor diagnosen fremgår.

Hvis du sender dokumentationen pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Støtteformer:

  • It-startpakke (it-startpakken består af en bærbar computer, der indeholder programmer, som kompenserer for dine synsvanskeligheder)
  • Rammebevilling til produktion af studiematerialer hos Nota
  • Fjernsupport og e-læring i synskompenserende programmer
  • Ergoterapeutiske hjælpemidler
  • Sekretærhjælp
  • Mobilityundervisning med en synskonsulent
  • Faglige støttetimer hos en underviser på din uddannelse
  • Synskompenserende kurser

 

 

Hørehandicap

Afklaring af støttebehov:

Første skridt til at få støtte gennem SPS-ordningen er at kontakte Studievejledningen på Absalon.

Det er vigtigt, at du søger tidligt. Det betyder, at det er en god idé at kontakte Studievejledningen, så snart du er optaget, og gøre opmærksom på dit behov for støtte.

Sammen finder I ud af, hvad du har behov for af støtte for at kunne gennemføre uddannelsen på lige vilkår med dine medstuderende. Du kan tage udgangspunkt i de behov, du har oplevet tidligere i din skolegang, hvis du før har haft behov for støtte.

Når I har afklaret hvilken og hvor meget støtte du har behov for, ansøger Studievejledningen hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, om at bevilliget støtten. Du får svar på ansøgningen via Digital Post.

OBS: SPS kan ikke anvendes til at imødegå det fravær som funktionsnedsættelsen kan medføre, og kan dermed ikke anvendes til repetition pensum.

Dokumentationskrav:

Det er en god idé at have den rette dokumentation med første gang, du har møde med Studievejledningen på Absalon.

For studerende med hørehandicap drejer det sig om en kopi af journal fra høreklinik, eller hospital eller en hørekurve. 

Hvis du sender dokumentation pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Kronisk eller alvorlig sygdom

Afklaring af støttebehov:

Første skridt til at få støtte gennem SPS-ordningen er at kontakte Studievejledningen på Absalon. 

Det er vigtigt, at du søger tidligt. Det betyder, at det er en god idé at kontakte Studievejledningen, så snart du er optaget, og gøre opmærksom på dit behov for støtte.

Sammen finder I ud af, hvad du har behov for at støtte for at kunne gennemføre uddannelsen på lige vilkår med dine medstuderende. Du kan tage udgangspunkt i de behov, du har oplevet tidligere i din skolegang, hvis du før haft haft behov for støtte.

Når I har afklaret hvilken og hvor meget støtte du har behov for, ansøger Studievejledningen hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, om at få bevilliget støtten. Du får svar på ansøgningen via Digital Post.

OBS: SPS kan ikke anvendes til at imødegå det fravær som funktionsnedsættelsen kan medføre, og kan dermed ikke anvendes til repetition af pensum. 

Dokumentationskrav:

Det er en god idé at have den rette dokumentation med første gang, du har møde med Studievejledningen på Absalon. 

For studerende med kronisk eller alvorlig sygdom drejer det sig om dokumentation fra egen læge, speciallæge eller hospital, hvor diagnosen fremgår.

Dokumentation skal beskrive de indlæringsmæssige vanskeligheder eller øvrige vanskeligheder, for eksempel bevæge- eller synsvanskeligheder, som har betydning for din deltagelse på uddannelsen. Hvis du sender dokumentationen pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Støtteformer:

  • Faglige støttetimer hos en underviser på din uddannelse, hvor I bl.a. kan arbejde med udvikling af strategier til fagligt overblik og struktur
  • Hjælpemidler alt afhængig af funktionsnedsættelsen
  • Instruktion til hjælpemidler
  • Sekretærhjælp

 

 

Bevægelseshandicap

Afklaring af støttebehov:

Første skridt til at få støtte gennem SPS-ordningen er at kontakte Studievejledningen på Absalon.

Det er vigtigt, at du søger tidligt. Det betyder, at det er en god idé at kontakte Studievejledningen, så snart du er optaget, og gøre opmærksom på dit behov for støtte.

Sammen finder I ud af, hvad du har behov for af støtte for at kunne gennemføre uddannelsen på lige vilkår med dine medstuderende. Du kan tage udgangspunkt i de behov, du har oplevet tidligere i din skolegang, hvis du før har haft behov for støtte. 

Når I har afklaret hvilken og hvor meget støtte du har behov for, ansøger Studievejledningen hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, om at få bevilliget støtten. Du får svar på ansøgningen via Digital Post. 

Dokumentationskrav: 

Det er en god idé at have den rette dokumentation med første gang, du har møde med Studievejledningen på Absalon. 

For studerende med bevægelseshandicap drejer det sig om dokumentation fra egen læge, speciallæge eller hospital, hvor diagnosen fremgår. 

Hvis du sender dokumentationen pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Støtteformer:

  • Sekretærhjælp til at tage noter og andre praktiske ting
  • Ergonomisk kontorstol
  • Have/sænkebord
  • Ergonomiske hjælpemidler, for eksempel mus og tastatur
  • Diktafon
  • It-startpakke
  • Praktisk hjælp
  • Talegenkendelsesprogrammet Dictus

 

 

 

 

Neurologisk funktionsnedsættelse

Neurologiske funktionsnedsættelser dækker blandt andet over medfødte hjerneskader, erhvervede hjerneskader, epilepsi, senfølger efter hjerneskade, Cerebral Parese, kronisk migræne og kronisk hovedpine. 

Studerende med neurologiske funktionsnedsættelser kan opleve en række studierelaterede udfordringer som fx koncentrationsbesvær, manglende overskud og hjernetræthed.

Afklaring af støttebehov: 

Første skridt til at få støtte gennem SPS-ordningen er at kontakte Studievejledningen på Absalon. 

Sammen finder I ud af, hvad du har behov for af støtte for at kunne gennemføre uddannelsen på lige vilkår med dine medstuderende. Du kan tage udgangspunkt i de behov, du har oplevet tidligere i din skolegang, hvis du før har haft behov for støtte.

Når I har afklaret hvilken og hvor meget støtte du har behov for, ansøger Studievejledningen hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, om at få bevilget støtten. Du får svar på ansøgningen via Digital Post.

Dokumentationskrav: 

Det er en god idé at have den rette dokumentation med første gang, du har møde med Studievejledningen på Absalon. 

For studerende med neurologiske funktionsnedsættelser drejer det sig om dokumentation fra egen læge, speciallæge eller hospital, hvor diagnosen fremgår. Derudover kan dokumentationen være neuropsykologiske test eller vurderinger, hvis du har fået foretaget det.

Det er vigtigt, at du kan fremvise forholdsvis ny dokumentation, der dækker din aktuelle tilstand. 

Dokumentationen der benyttes ved ansøgningen, kan også være en beskrivelse fra skolen, som beskriver de studiemæssige vanskeligheder, som du oplever på grund af din funktionsnedsættelse. 

Hvis du sender dokumentationen pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Støtteformer:

  • Hjælpemiddelafprøvning, som har til formål at afklare det konkrete behov for hjælpemidler i en studiemæssig kontekst
  • Rammebevilling til Nota
  • IntoWords
  • Ergonomiske hjælpemidler
  • Faglige støttetimer hos en underviser fra uddannelsen
  • Studiementor

Psykiske funktionsnedsættelser

Psykiske funktionsnedsættelser dækker over for eksempel angst, depression, autisme, ADHD, OCD, skizofreni, borderline og bipolar lidelse. 

Afklaring af støttebehov:

Første skridt til at få SPS støtte gennem SPS-ordningen er at kontakte Studievejledningen på Absalon, når du er blevet optaget. Sammen finder I ud af, hvad du har behov for af støtte for at kunne gennemføre uddannelsen på lige vilkår med dine medstuderende. Du kan tage udgangspunkt i de behov, du har oplevet tidligere i din skolegang, hvis du før har haft behov for støtte.

Hvis du ikke tidligere har haft behov for støtte, for eksempel hvis du først har en diagnose efter, at du er begyndt på din uddannelse, kan du også få støtte.

Studievejledningen vejleder dig om den rette støtte. Når I har afklaret hvilken og hvor meget støtte, du har behov for, ansøger Studievejledningen hos Styrelsen for Undervisning og kvalitet, om at få bevilget støtten. Du får svar på ansøgningen via Digital Post. 

Dokumentationskrav:

Det er en god idé at have den rette dokumentation med første gang, du har møde med Studievejledningen på Absalon. 

Hvis du har en psykisk funktionsnedsættelse, drejer det sig om dokumentation fra egen læge, speciallæge eller hospital, hvor diagnosen fremgår. 

Udover din diagnose skal din dokumentation også indeholde dit navn og CPR.nr. Det skal fremgå, hvilken læge eller hvilket sygehus, der har stillet diagnosen. 

Vær opmærksom på, at du selv hæfter for eventuelle udgifter i forbindelse med din dokumentation. 

Hvis du sender dokumentationen pr mail, skal den vedhæftes som PDF.

Har du en henvisning til udredning ved psykiatrien?

Har du endnu ikke en diagnose, men står på venteliste til udredning i psykiatrien, er der mulighed for at modtage SPS, hvis du kan vedlægge en lægefaglig henvisning til udredning i psykiatrien. 

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vil på baggrund af dokumentationens kvalitet vurderer, om den er tilstrækkelig, eller om der er brug for yderligere dokumentation. I dette tilfælde vil Styrelsen tage kontakt til Absalon, og vi vil kontakte dig.

  • Henvisningen må maksimalt være et år gammel.
  • Henvisningen skal indeholde dit navn, CPR-nummer samt informationer om, hvad du skal udredes for, og hvad dine vanskeligheder er.

Støtteformer:

  • Faglig støtte ved en underviser på uddannelsen

    • Formålet med støttetimerne erm at den studerende får støtte til at udvikle strategier til studiet
    • Støtten spænder bredt, og der kan indgå både kognitive, følelsesmæssige og sociale elementer såvel som faglige
    • Bevillingen er på 20 timer pr. semester

  • Studiementor

    • Yder praktisk støtte på uddannelsen og hjælp til planlægning 

 

 

Din vej til at modtage SPS

SPS-vejledning

Vi vil gerne hjælpe dig godt i gang med din SPS, så tag endelig fat i os, hvis du har brug for en snak. Skriv til os på studievejleder@pha.dk eller giv os et kald på 72481010:

Mandag og tirsdag kl. 9.00-11.30

Torsdag kl. 09:30-11:30 og 13:00-15:00.

Du kan også læse mere om SPS på Styrelsen for Undervisning og Kvalitets hjemmeside www.spsu.dk