Indhold og opbygning
Meritpædagoguddannelsen, også kaldet kombinationsmeritten, er tilrettelagt så den tager 3 år at gennemføre. I det første studieår (60 ECTS) følger du uddannelsen på fuld tid og med fremmøde to dage om ugen (mandage og tirsdage). Undervisningen foregår i Roskilde.
På 2. og 3. studieår (hver på 45 ECTS) foregår undervisningen som deltidsstudie med net-baseret undervisning kombineret med fremmøde på Campus Roskilde til fire seminarer á to dage pr. semester. Seminarerne er på fredage og lørdage. Uddannelsen er tilrettelagt uden 1. og 4. praktikperiode på et praktiksted. Praktikperioderne er i stedet tilrettelagt som praksislæringsforløb på uddannelsesstedet. Uddannelsen afsluttes med et bachelorprojekt.
Grundfagligheden
Uddannelsen er bygget op af en grundfaglighed, som strækker sig over det første studieår. Grundfagligheden består af 5 moduler:
- Pædagogiske miljøer og aktiviteter
- Køn, seksualitet og mangfoldighed
- Pædagogens praksis inkl. praksislæringsforløb
- Samfundet i pædagogisk arbejde
- Pædagogen som myndighedsperson
Specialiseringsdelen
På specialiseringsdelen specialiserer du dig inden for det fagområde, du har din erfaring fra. Hvis du for eksempel tidligere eller nu arbejder indenfor en af de tre specialiseringsområder, vil du automatisk blive tildelt den specialiseringsretning, som stemmer overens hermed. De tre specialiseringsretninger er:
- Dagtilbudspædagogik - målrettet 0-5 årige
- Skole- og fritidspædagogik - målrettet 6-18 årige
- Social- og specialpædagogik - målrette børn og unge med særlige behov, personer med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse og personer med sociale vanskelligheder.
Specialiseringsdelen indeholder 3 specialiseringsmoduler, hvor et af forløbene inkluderer et tværprofessionelt element. Specialiseringsretninger består af følgende moduler:
Dagtilbudspædagogik
- Professionsviden og forskning
- Barndom, kultur og læring
- Profession og organisation
Skole- og fritidspædagogik
- Professionsviden og forskning
- Didaktik og dannelse
- Identitet og fællesskab
Social- og specialpædagogik
- Professionsviden og forskning
- Identitet og fællesskab
- Mennesker i udsatte positioner
Øvrige moduler på specialiseringsdelen
- Valgfag
- Bachelorprojekt baseret på empiri fra praksis
Valgmoduler
Som en del af din specialisering skal du sammen med dit hold vælge et valgfag. Valgfaget afsluttes med prøve indenfor det valgte kompetenceområde. Der kan vælges mellem et udbud på cirka 2 valgmoduler. Eksempler på temaer for valgmoduler er: Natur og udeliv, Sundhedsfremme og bevægelse.
Rammeplan
Rammeplanen giver dig et overblik over de forskellige forløb og prøver igennem uddannelsen på ugebasis. En rammeplan på dagsbasis finder du på Studienet. Rammeplanen på Studienet viser alle udbud af pædagoguddannelsen, herunder kombinationsmeritten. Rammeplanen for pædagoguddannelsen viser, hvornår der er undervisning, prøver, ferie/fridage mv.
Undervisningsforløb og aktiviteter på 1. semester
Pædagogiske, miljøer og aktiviteter
Det er det første forløb på din uddannelse. På forløbet får du viden om forskellige målgruppers forudsætninger og perspektiver. Du vil få kompetencer til at kunne planlægge, udføre og evaluere forskellige pædagogiske miljøer og aktiviteter, der fremmer menneskers udvikling.
Du vil undervejs i forløbet stifte bekendtskab med forskellige aktivitetsfagligheder som musik, drama og bevægelse.
Du vil få undervisning i samarbejdsformer i professionelle studiegrupper, som du kommer til at bruge igennem hele din uddannelse.
Køn, seksualitet og mangfoldighed
Dette forløb giver dig et overblik over dilemmaer, diskurser om og perspektiver på køn, seksualitet, familie former og kulturel mangfoldighed. Du vil arbejde med, hvordan individuelle, sociale, institutionelle og kulturelle faktorer er med til at strukturere, muliggøre og reproducere menneskers identitet, køn, normer, værdier og handlemuligheder i mangfoldige fællesskaber. Herunder hvilken rolle du som borger, pædagog og individ selv spiller i disse fællesskaber. Du vil i forløbet skulle omsætte din viden om dilemmaer, diskurser og perspektiver i tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af pædagogiske aktiviteter/ miljøer.
Arbejdsformer
I undervisningsforløb veksles mellem studieaktiviteter som undervisning, selvstændigt arbejde og arbejde i studiegrupper. Du vil arbejde med redegørelser, analyser og refleksion over temaer, teori og metoder med relevans for det pædagogiske arbejdsfelt.
Der er mødepligt på pædagoguddannelsen
Vi ønsker, at du får mest muligt ud af din uddannelse. At din uddannelse er et sted, hvor du mødes med dine undervisere og medstuderende - og hvor I deler viden, erfaringer og holdninger med hinanden. Det er i mødet med andre, at du bliver en dygtig pædagog. For at sikre at alle møder op og deltager aktivt i undervisningen er der mødepligt på min. 85% det første studieår for alle pædagogstuderende i Danmark.
Hvordan fremmøderegistreringen foregår, kan du læse mere om på Studienet, og du vil også blive informeret om mødepligten i forbindelse med din studiestart.
Undervisningsplan, skema og datoplan
På Absalon anvender vi læringsplatformen Itslearning. På Itslearning finder du undervisningsplaner og skema for de forløb, som du skal deltage i.
Du vil i studiestarten også blive introduceret til pædagoguddannelsens datoplan, hvor du kan se vigtige datoer for dette og kommende semestre.