Del

Velkommen til studiestart på pædagoguddannelsen i Roskilde

Kære kommende studerende

Om ganske kort tid træder du ind i et helt nyt kapitel i dit liv, og vi glæder os til at blive en del af det. Du er kommet ind på en uddannelse, hvor fagligheden går helt ind i hjertet, men du bliver også en del af et helt campus, der summer af studieliv, muligheder og én puls.

Her på siden kan du finde en række informationer om din studiestart.

 

Med venlig hilsen Thue Friislund og Jacob Guldager Søe

 

 

Studiestart er mandag d. 1. september kl. 9.30

Adressen er: Campus Roskilde, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde

Vi samles i auditoriet (A0.63) til venstre for hovedindgangen. 

Introduktion til studiet

Indhold og opbygning

Meritpædagoguddannelsen, også kaldet kombinationsmeritten, er tilrettelagt så den tager 3 år at gennemføre. I det første studieår (60 ECTS) følger du uddannelsen på fuld tid og med fremmøde to dage om ugen (mandage og tirsdage). Undervisningen foregår i Roskilde. 

På 2. og 3. studieår (hver på 45 ECTS) foregår undervisningen som deltidsstudie med net-baseret undervisning kombineret med fremmøde på Campus Roskilde til fire seminarer á to dage pr. semester. Seminarerne er på fredage og lørdage. Uddannelsen er tilrettelagt uden 1. og 4. praktikperiode på et praktiksted. Praktikperioderne er i stedet tilrettelagt som praksislæringsforløb på uddannelsesstedet. Uddannelsen afsluttes med et bachelorprojekt. 

Grundfagligheden

Uddannelsen er bygget op af en grundfaglighed, som strækker sig over det første studieår. Grundfagligheden består af 5 moduler:

  • Pædagogiske miljøer og aktiviteter
  • Køn, seksualitet og mangfoldighed
  • Pædagogens praksis inkl. praksislæringsforløb
  • Samfundet i pædagogisk arbejde
  • Pædagogen som myndighedsperson

Specialiseringsdelen

På specialiseringsdelen specialiserer du dig inden for det fagområde, du har din erfaring fra. Hvis du for eksempel tidligere eller nu arbejder indenfor en af de tre specialiseringsområder, vil du automatisk blive tildelt den specialiseringsretning, som stemmer overens hermed. De tre specialiseringsretninger er:

  • Dagtilbudspædagogik - målrettet 0-5 årige
  • Skole- og fritidspædagogik - målrettet 6-18 årige
  • Social- og specialpædagogik - målrette børn og unge med særlige behov, personer med fysisk og psykisk funktionsnedsættelse og personer med sociale vanskelligheder.

Specialiseringsdelen indeholder 3 specialiseringsmoduler, hvor et af forløbene inkluderer et tværprofessionelt element. Specialiseringsretninger består af følgende moduler:

Dagtilbudspædagogik

  • Professionsviden og forskning
  • Barndom, kultur og læring
  • Profession og organisation

Skole- og fritidspædagogik

  • Professionsviden og forskning
  • Didaktik og dannelse
  • Identitet og fællesskab

Social- og specialpædagogik

  • Professionsviden og forskning
  • Identitet og fællesskab
  • Mennesker i udsatte positioner

Øvrige moduler på specialiseringsdelen

  • Valgfag
  • Bachelorprojekt baseret på empiri fra praksis

Valgmoduler

Som en del af din specialisering skal du sammen med dit hold vælge et valgfag. Valgfaget afsluttes med prøve indenfor det valgte kompetenceområde. Der kan vælges mellem et udbud på cirka 2 valgmoduler. Eksempler på temaer for valgmoduler er: Natur og udeliv, Sundhedsfremme og bevægelse. 

Rammeplan

Rammeplanen giver dig et overblik over de forskellige forløb og prøver igennem uddannelsen på ugebasis. En rammeplan på dagsbasis finder du på Studienet. Rammeplanen på Studienet viser alle udbud af pædagoguddannelsen, herunder kombinationsmeritten. Rammeplanen for pædagoguddannelsen viser, hvornår der er undervisning, prøver, ferie/fridage mv.

 

Undervisningsforløb og aktiviteter på 1. semester

Pædagogiske, miljøer og aktiviteter

Det er det første forløb på din uddannelse. På forløbet får du viden om forskellige målgruppers forudsætninger og perspektiver. Du vil få kompetencer til at kunne planlægge, udføre og evaluere forskellige pædagogiske miljøer og aktiviteter, der fremmer menneskers udvikling.

Du vil undervejs i forløbet stifte bekendtskab med forskellige aktivitetsfagligheder som musik, drama og bevægelse.

Du vil få undervisning i samarbejdsformer i professionelle studiegrupper, som du kommer til at bruge igennem hele din uddannelse. 

Køn, seksualitet og mangfoldighed

Dette forløb giver dig et overblik over dilemmaer, diskurser om og perspektiver på køn, seksualitet, familie former og kulturel mangfoldighed. Du vil arbejde med, hvordan individuelle, sociale, institutionelle og kulturelle faktorer er med til at strukturere, muliggøre og reproducere menneskers identitet, køn, normer, værdier og handlemuligheder i mangfoldige fællesskaber. Herunder hvilken rolle du som borger, pædagog og individ selv spiller i disse fællesskaber. Du vil i forløbet skulle omsætte din viden om dilemmaer, diskurser og perspektiver i tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af pædagogiske aktiviteter/ miljøer.

Arbejdsformer

I undervisningsforløb veksles mellem studieaktiviteter som undervisning, selvstændigt arbejde og arbejde i studiegrupper. Du vil arbejde med redegørelser, analyser og refleksion over temaer, teori og metoder med relevans for det pædagogiske arbejdsfelt.

Der er mødepligt på pædagoguddannelsen

Vi ønsker, at du får mest muligt ud af din uddannelse. At din uddannelse er et sted, hvor du mødes med dine undervisere og medstuderende - og hvor I deler viden, erfaringer og holdninger med hinanden. Det er i mødet med andre, at du bliver en dygtig pædagog. For at sikre at alle møder op og deltager aktivt i undervisningen er der mødepligt på min. 85% det første studieår for alle pædagogstuderende i Danmark.

Hvordan fremmøderegistreringen foregår, kan du læse mere om på Studienet, og du vil også blive informeret om mødepligten i forbindelse med din studiestart. 

Undervisningsplan, skema og datoplan

På Absalon anvender vi læringsplatformen Itslearning. På Itslearning finder du undervisningsplaner og skema for de forløb, som du skal deltage i.

Du vil i studiestarten også blive introduceret til pædagoguddannelsens datoplan, hvor du kan se vigtige datoer for dette og kommende semestre.

 

 

Hvad skal anskaffes INDEN studiestart

Smartphone: Det er fordel, hvis du har en form for smartphone, da du her kan få let adgang til dit skema via TimeEdit og dine undervisningsressourcer via Itslearning.

Computer: Det er absolut nødvendigt, at du har en god computer af nyere årgang. Hvis du vælger at bruge PC, skal den kunne køre Windows 10. Du kan også sagtens bruge en Mac, men du kan blive lidt begrænset i forhold til de programmer (bl.a. Office365), Absalon stiller gratis til rådighed.

Praktik

Praksislæringsforløb

Kombinationsmeritten er tilrettelagt uden praktikperioder på et praktiksted. Praktikperioderne er i stedet tilrettelagt som praksislæringsforløb på uddannelsesstedet.

De centrale omdrejningspunkter i praksislæringsforløbene er aktionslæring, refleksion og udvikling. Gennem praksislæringsforløbene udvikles dine teoretiske og refleksive kompetencer i relation til dine praksiserfaringer.

Første praksislæringsforløb på 2. semester knytter til prøven Pædagogens praksis og har fokus på praksisbaserede læringsprocesser og den studerendes kompetencer til at kunne varetage pædagogiske aktiviteter og vurdere egne læreprocesser i pædagogisk praksis.

Andet praksislæringsforløb på 6. semester knytter an til bachelorprojektet og har fokus på systematisk undersøgelse og udvikling af den studerendes eksisterende pædagogisk faglige baggrund af nye erkendelser. 

Its-learning, studiemail og skema

Du vil ca. 14 dage før studiestart modtage en mail med dit personlige brugernavn og kode. Dette skal du anvende for at bruge studiemail samt til Absalons undervisningsplatform ”Its-learning”. Når du er kommet på Itslearning må du gerne være opmærksom på hvilket hold du går på: Hold A, Hold B, Hold C, Hold D, E-læring eller Merit hold. Den information skal du nemlig bruge på den første dag i studiet.

Nærmere intro til Its-learning sker i løbet af introdagene. Du kan orientere dig omkring de elektroniske platforme og værktøjer her

Du må meget gerne uploade et vellignende billede af dig selv (ansigt og skuldre) på profilen på Itslearning. F.eks via guiden: Profil billeder i Itslearning. Absalon bruger billederne til at lære de studerende at kende og for at de studerende kan lære hinanden at kende. Det er en del af Absalons fokus på det gode studiemiljø.

Mailkorrespondance

Vær opmærksom på, at al mailkorrespondance til og fra os af sikkerhedshensyn skal ske via din studiemail. Henvendelser sendt fra hotmail eller andre private mailadresser svarer vi ikke på.

Lær dit hold at kende

Vi lægger vægt på at I som studerende lærer hinanden at kende på holdet i studiestarten, fordi studiemiljøet og kontakten til medstuderende og undervisere har stor betydning både for din faglige udvikling og trivsel på uddannelsen.  

Du og dine medstuderende vil komme med forskellige baggrunde og erfaringer, og I kan have forskellige behov og ønsker for studielivet. Vi vil bygge bro mellem forskellighederne i fællesskab og favne hinandens forskellige behov.

Der vil blive oprettet en gruppe på Teams, hvor I kan kommunikere med hinanden på holdet og lære hinanden bedre at kende.

Lokaleplan

Har du spørgsmål?

Du har sikkert en masse ubesvarede spørgsmål, som du brænder efter at få svar på. Prøv først at klikke dig rundt på siderne i Studienet, læs Studieordningen og kig på Absalons hjemmeside. Beskrivelse af indhold, undervisningsformer, praktik og prøver kan du læse mere om her

Studieadministrationen kan kontaktes på Mail: paedagog@pha.dk

Har du spørgsmål i forhold specialpædagogisk støtte eller spørgsmål vedrørende fysiske, psykiske eller sociale emner i forbindelse med din studiestart,  kan du kontakte vores studievejledning her.

Vent ellers til studiestart, hvor du får besvaret en masse spørgsmål.

Hvis du stadigvæk står med akutte spørgsmål, der ikke kan vente, er du velkommen til at skrive til din studentervejleder, som vil forsøge at svare din mail så hurtigt som muligt :-)

Studentervejleder: Navn: Celine Olga Gulmark mail: 10411582@edu.pha.dk   

Vigtige datoer og praktiske oplysninger

Merit - Tildeles du ikke merit, får du besked senest 1. oktober

Som en del af din optagelse vurderer vi før studiestart, om du skal have merit for dele af din uddannelse. Vores vurdering gøres på baggrund af oplysningerne i din ansøgning. Hvis du tildeles merit, får du besked før studiestart. Tildeles du ikke merit, får du besked senest 1. oktober.

Du kan kontakte merit@pha.dk hvis du har spørgsmål til merit.

 

 

Specialpædagogisk støtte (SPS)

Som studerende på Professionshøjskolen Absalon kan du få hjælp under din uddannelse i form af SPS. Det kan være en mulighed, hvis du har en dokumenteret funktionsnedsættelse, som fx ordblindhed, angst, ADHD eller et syns- eller hørehandicap mm., eller en henvisning til udredning i psykiatrien.

Kontakt studievejledningen på studievejleder@pha.dk hvor du kan høre mere og få hjælp til at søge. Det er vigtigt, at der søges om SPS så hurtigt som muligt, da der er sagsbehandlingstid på 6-8 uger.

Info til dig der tilbydes en studieplads efter 1. september

Er du tilbudt studieplads via standby eller efteroptag efter 1. september, vil du blive kontaktet af studieadministrationen med information om, hvornår du skal møde på studiet.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til optagelse@pha.dk 

Studiemail og adgang til Absalons platforme

Som studerende på Absalon, får du adgang til vores læringsplatform itslearning og du får tilknyttet en studiemail.

Du modtager dit IT-velkomstbrev kort efter du er optaget. Du modtager brevet på nemStudie.
Er du optaget på standby, får du dit IT-brev, når du tilbydes studiestart.

itslearning er Absalons læringsplatform. Her kan du finder dine undervisningsplaner og dit undervisningsmateriale. Det er også på itslearning, du kommunikerer med dine undervisere og medstuderende. Læs mere om, hvordan du logger på itslearning her.

Alle Absalons campusser er røgfri

Røgfrie campusser betyder, at der ikke må ryges på Absalons matrikler, hverken inde eller ude, til hverdag eller fest. Det dækker over brug af alle tobak eller tobakslignende produkter (herunder E-cigaretter, tyggetobak og snus) med undtagelse af godkendte lægemidler til rygestop (fx nikotin-tyggegummi).

Vi glæder os til at se dig