Del

TinkerCAD

TinkerCAD er et gratis webbaseret CAD-program, som ofte anvendes i forbindelse med 3D-modellering og -print, da det er nemt og hurtigt at komme i gang med.

TinkerCAD kan også anvendes til lasercut ved, at filen eksporteres som .svg-fil. Det er dog langt fra i alle tilfælde, at det kan lade sig gøre at eksportere en fil designet til 3D-print til at blive lasercuttet, idet 3D-printeren og lasercutteren arbejder så forskelligt.

Derfor anbefaler vi, at ting der skal lasercuttes, designes til lasercut fra bunden. 

Design en kaffebrik

I det følgende vil vi vise, hvordan du kan lave en kaffebrik, som du efterfølgende kan få skåret på lasercutteren.

1. Træk en cylinder fra menuen til højre ind på dit arbejdsområde. Tilpas størrelsen til 100 mm x 100 mm (X- og Y-aksen) og 3 mm i højden (Z-aksen). Målet for Z-aksen har i virkeligheden ingen praktisk betydning ud over, at du kan se, hvordan din figur kommer til at se ud skåret i 3 mm tykkelse. 

2. Træk endnu en cylinder ind på dit arbejdsbord og juster størrelsen til 30 x 30 mm og igen til 3 mm i højden.

3. Træk igen en cylinder hul ind (hole), der er 20 x 20 mm og placer det inde i sidstnævnte cylinder. Ved at trække i den lille sorte kegle i toppen af objektet kan du trække hullet igennem din kaffebrik. 

4. Nu har du lavet kaffebrikkens bund og er klar til at lave et design ovenpå.

5. Træk et af de mange flotte objekter ind, som her f.eks. et hjerte. Du kan også vælge mange andre. Med frihåndsværktøjet kan du selv tegne det, du vil have ovenpå. Du kan også vælge bogstaverne til at skrive en kort tekst, f.eks. I love coffee.

6. Når du har lavet et design, så vælg hvert af de objekter, som du vil have skåret væk på lasercutteren (ved at klikke på formen og holde knappen "Shift" nede). Klik på "Hole"-knappen øverst til højre. Marker alle objekter og vælg "Group" øverst til højre i menulinjen. Nu vil hullet blive synligt, og du er klar til at downloade dit design. 

7. Klik på "Export" i øverste højre hjørne. Vælg at downloade som .svg.

8. Nu kan du åbne din fil i det værktøj, som bruges med lasercutteren, f.eks. eduARTx500 eller som vist her Lightburn. Begge værktøjer kan anvendes sammen med de lasercuttere, som udlånes af CFU Absalon.

Bemærk, at hvis du skal arbejde med designs til lasercut, som efterfølgende skal samles, så kan det godt lade sig gøre i TinkerCAD ved simple designs. Dog skal hver del, som skal samles, downloades hver for sig.

Hvis du skal arbejde med komplekse designs, hvor de enkelte elementer f.eks. skal sammensættes ved hjælp af tapning, kan TinkerCAD ikke anbefales. Her anbefaler vi andre CAD-værktøjer som f.eks. Fusion 360 eller Onshape.

Sådan opretter du login til din klasse på TinkerCAD

TinkerCAD er gratis at bruge, men som underviser skal du være opmærksom på, hvordan dine elever oprettes på siden.

TinkerCAD anvender invitationskoder, som forbinder eleverne med deres lærer. Invitationskoder kan indtastes af elever i alle aldre, men er kun påkrævet for personer under 13 år. Er eleverne over 13 år, kan de selv oprette sig gratis på TinkerCAD, og de kan også anvende invitationskoder. 

Elever under 13 år skal indtaste deres invitationskode, første gang de logger på, før de kan begynde at oprette deres egne designs. Elever, der allerede er oprettet, kan indtaste yderligere invitationskoder på deres profilside. 

Instruktioner:

Gå til lærersiden på www.tinkercad.com/teach

Indstil din rolle som lærer og vær omhyggelig med at vælge rigtigt den første gang, da dit valg af rolle ikke kan gøres om.

Generér en invitationskode og kopiér eller skriv koden ned. Giv denne kode til dine elever. Elever, der opretter en konto og bruger koden i de følgende 7 dage, vil blive knyttet til dig som underviser. Bemærk, at koden kun er gyldig i 7 dage, og så forbliver en konto aktiv uden for 7-dages vinduet, når en elev er knyttet til en underviser. 

Hvis du ikke længere ønsker, at eleverne skal kunne bruge en kode, skal du blot generere en ny kode på undervisningssiden. Så vil alle tidligere koder blive blokeret.

Elever på 13 år og derover:

  1. Gå ind på siden www.tinkercad.com.
  2. Klik "Sign up" og udfyld land, fødselsdato, e-mail og adgangskode for at oprette en konto.
  3. Eleven er nu klar til at designe i TinkerCAD.

Elever på 12 år og under:

  1. Gå ind på siden www.tinkercad.com.
  2. Klik "Sign up" og udfyld land, fødselsdato, brugernavn, adgangskode og LÆRER-e-mail for at oprette en konto. Når eleven bruger en lærer-invitationskode, bliver de fuldt godkendt umiddelbart efter kodeindtastning. Du kan også som forælder oprette dit barn; her vil du så modtage en forælder-godkendelsesmail. 
  3. Som underviser vælger du at ignorere den omtalte godkendelsesmail, som du modtager, da godkendelsesprocessen for invitationskoden fungerer uden om godkendelsesmailen. Eleverne bliver fuldt godkendt umiddelbart efter at have indtastet invitationskoden. 
  4. Du kan også se en video om dette.

Lærerens rolle som moderator:

Når du som underviser anvender invitationskoder til din klasse, så er du moderator og kan styre elevernes login mv. Du kan moderere din klasse på følgende måde:

  1. Klik på dit brugerikon i øverste højre hjørne af siden.
  2. Vælg "Moderate kids" i rullemenuen.
  3. Du kan styre elevernes designs og kontoindstillinger samt nulstille glemte adgangskoder.