Del

Kom godt i gang med Scan'n Cut

Fold emnerne ud og læs mere:

Maskinen stilles op

Når du får maskinen hjem, tages den ud af kassen og stilles på et bord. Gerne et, som man kan sidde ned og arbejde ved.

Tilslut strøm til maskinen og rejs touchdisplayet op, så det får en vinkel. På den måde kan du arbejde med panelet, mens du sidder ned.

Det er vigtigt med god plads omkring maskinen både foran og bagved, da materialet føres gennem maskinen og ud på den anden side, mens den skærer.

Udstyr til maskinen

Til maskinen hører en lille hvid pung med diverse udstyr. Når værktøjerne ikke bruges, så opbevar dem i pungen, da de nemt forsvinder.

Pennen
Med til maskinen hører en pen, der SKAL bruges når der trykkes på touchdisplayet.

Pincet
Der hører også en meget skarp pincet med til udstyret. Den bruges til at fjerne overskydende folie, når der arbejdes med skiltefolie. Pincettens ene ben stikkes ned i den del af skiltefolie, der skal fjernes, i en skrå vinkel og forsigtigt løftes op. Elever bør instrueres grundigt i brugen af pincetten, før de bruger den på egen hånd.

Skraber
Til maskinen hører en blå skraber. Den skal bruges til at overføre skiltefolie med.

Penneholder og plastikrør
Maskinen kan ud over at skære også bruges til at tegne. Hvis knivholderen udstiftes med penneholderen, så kan en tusch eller blyant monteres i holderen. Hvis pennen er for smal til holderen, så sæt det medfølgende gummirør på pennen og sæt den nu i holderen.

Skæremåtter
Der følger to skæremåtter med til sættet. En kort til mindre stykker af materialer og en lang til store stykker.

Måtterne har en let klæbende overflade. Vær opmærksom på ikke at have uldtrøjer og lignende på, mens der arbejdes på maskinen, da fibrene fra trøjen vil hænge fast på måtten, og den vil miste sin klæbefunktion. Ved almindeligt brug bliver måtten mindre klæbende. Brug da malertape til at sætte materialerne fast med. Disse skal dog fæstnes grundigt på måtten, så der ikke er risiko for, at de ryger af og sætter sig inde i maskinen.

Knive
Når I modtager maskinen, sidder den korte kniv i, mens der ligger en længere kniv i den hvide pung. De fleste almindelige materialer (karton, skiltefolie og bomuldsstof) kan skæres med den korte kniv. Hvis du eksperimenterer med tykkere materialer, så brug den lange kniv.

Knive til folieskærer

Materialeprøver
Med i sættet ligger nogle enkelte materialeprøver, så I kan afprøve, hvordan det er at skære i. Derudover må I selv anskaffe jer de materialer, som I skal bruge her. Læs mere om materialer her [kommer snart].

Indstillinger på maskinen til forskellige materialer

Hver gang du bruger et nyt materiale på maskinen, skal du sørge for at justere trykket, kniven skærer med, kaldet cut pressure. Brother har udarbejdet en oversigt, så man kan se, hvad trykket skal være for de forskellige materialer. Men denne oversigt kan i høj grad kun anses for at være vejledende, da hver maskine er meget forskellig. Derfor skal du lave testskæringer, så du sikrer dig, at du ikke skærer for dybt og ødelægger skæremåtten, eller at du ikke skærer igennem materialet. Se hvordan du laver en testskæring her [kommer snart].

Ved arbejde med skiltefolie og strygestof er det vigtigt kun at skære igennem første lag af materialet.

Når elever arbejder med maskinen

Når elever arbejder med maskinen, skal der altid være en voksen til stede, som sikrer sig, at eleverne er instrueret i at bruge maskinen og værktøjerne, og at de bruger begge dele på forsvarlig vis.

Alt det, som kan gå galt

Som hovedregel er folieskæreren meget nem at betjene, hvis du sætter dig ind i det grundlæggende og starter ud med at bruge strygestof og skiltefolie.

  • Det, som oftest går galt, er, at man ikke har flyttet det, man vil skære inden for det område, hvor materialet ligger, eller at det er for stort og skærer uden for området. Vær opmærksom på det problem, da måtten kan blive skåret i stykker, hvis den skærer uden for materialet.

  • Så er der udfordringen med at finde det rigtige skæretryk til materialet. Brug altid god tid til at få skæretrykket tilpasset. Så får du det bedste resultat og kommer ikke til at skære ned i måtten.

  • Måtten sidder fast i maskinen, fordi den er ført skævt ind. Tryk på knappen i øverste højre hjørne og se, om du forsigtigt kan få måtten kørt ud igen. Hiv aldrig i måtten. Det kan være, at du må gentage et par gange.

    Vær meget opmærksom, når måtten føres ind i maskinen, da valserne i siden kan blive skæve, hvis måtten bukker sammen omkring dem.

  • Materialet vil ikke slippe skæremåtten. Skæremåtten klæber en del, så test, om materialer kan slippe overfladen igen på et lille område, inden du bruger dem. Erfaringer viser, at særligt papir og karton kan være et problem, og f.eks. billig metalfolie kan i visse situationer sættes sig så fast, at måtten ødelægges. Er du i tvivl, så test på et lille område først.

  • Skiltefolien buler, når den overføres til et objekt. Hvis skiltefolien buler, når du overfører til det objekt, det skal sidde på, så brug overføringstape og den blå skraber til at få det til at ligge plant. Metoden du anvender er den samme, som når du kommer bogbindertape på en bog, men særligt ved komplicerede skæringer med mange dele skal du bruge tid på at sikre dig, at delene sidder godt fast, inden du fjerner tapen.

Du kan også se Brothers egen Quick Reference Guide (pdf).

OBS: Vær opmærksom på, at skæredybden kan variere meget fra maskine til maskine, så brug Brothers tabel som vejledende og lav altid en skæreprøve, når du sidder ved en ny maskine eller bruger en ny type materiale.