Kvalitetsstyringssystemer (QMS) & God Produktions Praksis (GMP) (2025)
Kursusansvarlig
Majbrit Wigø Madsen
Semesterplacering
Efterår (13-ugers perioden)
ECTS
5
Undervisningssprog
Engelsk, dog kan eksamen være på dansk
Kursustype
Obligatorisk
Forudsætninger
Kompetencer svarende til deltagelse i kurserne Projekt 1, 2 og 3 anbefales.
Det er en fordel at have kemisk og mikrobiologisk indsigt og forståelse for enhedsoperationer.
Formål
At sætte den studerende i stand til at forstå hvordan virksomheder inden for den bioteknologiske industri implementerer, opbygger, vedligeholder, drifter og evaluerer kvalitetsstyringssystemer (QMS), herunder indsigt i God Produktions Praksis (GMP) og lovgivningskrav til virksomheder.
Indhold
- Certificering og akkreditering herunder internationale og nationale certificerings- og akkrediteringsorganer
- Relevant lovgivning i relation til virksomheder med fokus på EU GMP & Egenkontrolprogrammet, herunder roller og ansvar.
- Krav og anbefalinger for implementering & opbygning af kvalitetsstyringssystemer (QMS)
- Anvendelse af risikovurderinger som en del af QMS med fokus på HACCP.
- Anvendelse af QMS i praksis via cases, hvor der simuleres forskellige situationer, der kan opstå. Eksempelvis håndtering af ændringer, afvigelser, audit, kvalificeringer og valideringer.
- Forståelse af relevante begreber og difinitioner inden for QMS
Læringsmål
Den studerende skal opnå evnen til selvstændigt at kunne forstå indholdet og behovet for implementering af QMS i virksomheder.
Den studerende forventes efter at have gennemført kurset at kunne:
Viden
- Forstå og forklare opbygning og brugen af kvalitetsstyringssystemer (QMS)
- Forstå og forklare lovgivningskrav for virksomheder
- Forstå og forklarer God Produktions Praksis (GMP)
- Forstå og forklare brugen af risikovurderinger
Færdigheder
- Redegøre for opbygning og drift af kvalitetsstyringssystemer (QMS) samt termer, værktøjer og definitioner.
- Indgå i dialog om hvorfor implementering af kvalitetsstyringssystemer (QMS) kan være en fordel for virksomheder ved at forstå kompleksiteten.
- Demonstrere og redegøre for hvordan forskellige situationer i kvalitetsstyringssystemer (QMS) kan håndteres, så som ændringer, afvigelser, audit, kvalificeringer og valideringer.
- Demonstrere kendskab til udvalgte ISO standarder samt ICH guidelines samt redegøre for hvordan kravene kan efterleves.
- Redegøre for myndighedsforhold i relation til virksomheder, herunder God Produktions Praksis (GMP) og Egenkontrolprogram.
- Redegøre for forskellen mellem lovgivning, standarder, guidelines og give konkrete eksempler relateret til virksomheder.
- Demonstrere og redegøre for anvendelse af HACCP
Kompetencer
- Kunne fremlægge hvordan man håndtere forskellige situationer i kvalitetsstyringssystemer (QMS)
- Kunne beskrive opbygning, implementering og drift af kvalitetsstyringssystemer (QMS)
- Kunne perspektivere implementering og anvendelse af kvalitetsstyringssystemer (QMS) iht. konkrete virksomheder.
- Kunne perspektivere GMP iht. konkrete virksomheder.
Undervisningsform
Holdundervisning, gruppearbejde og case-præsentationer af hhv. virksomheder og studerende.
Forudsætninger for prøvedeltagelse
- Deltagelse i alle obligatoriske undervisningsaktiviteter.
- Alt udføres og afleveres efter retningslinjer angivet af den kursusanvarlige
Prøve og hjælpemidler
Mundtlig prøve, ingen hjælpemidler.
Prøvens varighed 30 min.
Censur
Intern
Bedømmelse
7-trinsskalaen