QA/QC (2024)
Kursusansvarlig
Janne Holm Anov
Semesterplacering
Efterår (13-ugers perioden)
ECTS
5
Undervisningssprog
Engelsk, dog kan eksamensopgave og eksamen være på dansk
Kursustype
Obligatorisk
Forudsætninger
Kompetencer svarende til deltagelse i kurserne Projekt 1, 2 og 3 anbefales.
Formål
At sætte den studerende i stand til at forstå eller indgå i opbygning/evaluering af kvalitetssikringssystemer i den bioteknologiske industri, herunder fødevareindustri og bioteknologisk baseret farmaceutisk produktion. Den studerende dokumenterer ved kursets afslutning sine evner i en case-rapport.
Indhold
- Certificering og akkreditering herunder internationale og nationale certificerings- og akkrediteringsorganer
- Relevant lovgivning i relation til bioteknologisk produktion af farmaceutiske produkter og fødevarer
- Krav og anbefalinger for kvalitetssikring ved fremstilling af farmaceutiske produkter (EU krav samt ICH guidelines)
- Identifikation af risikofaktorer i forbindelse med produktion af farmaceutiske produkter og fødevarer, bl.a. ved anvendelse af HACCP, fejltræsanalyse m.v.
- Definition af GMP (Good Manufacturing Practice) / PRP (Prerequisite Programs)
- Fødevaresikkerhed og- principper
- Kvalificering og validering af processer
- Opbygning, implementering og vedligeholdelse af kvalitetsstyringssystemer, herunder ledelsens ansvar, organisatorisk opbygning, dokumentation og auditering af kvalitetssikringssystemer
- Præsentation af cases fra forskellige bioteknologiske produktionsvirksomheder
Læringsmål
Den studerende forventes efter at have gennemført kurset at kunne:
Viden
- Redegøre for opbygning og drift af kvalitetssikringssystemer i relevante cases inden for bioteknologisk produktion
- Forklare begreberne Akkreditering og Certificering samt internationale og nationale akkrediterings- og certificeringsorganer
Færdigheder
- Demonstrere kendskab til udvalgte ISO standarder samt ICH guidelines samt redegøre for hvordan kravene heri kan efterleves i konkrete cases
- Redegøre for myndighedsforhold i relation til farmaceutisk produktion og relatere krav i lovgivning, standarder, guidelines m.v. til produktion af farmaceutiske produkter beskrevet i konkrete cases
- Redegøre for myndighedsforhold i relation til produktion af fødevarer og relatere krav i lovgivning, standarder, guidelines m.v. til fødevareproduktion beskrevet i konkrete cases
- Gøre rede for relevante GMP procedurer i relation til konkrete cases inden for farmaceutisk produktion og fødevareproduktion
Kompetencer
- Gennemføre risikoanalyse på konkrete cases inden for farmaceutisk produktion og fødevareproduktion ved anvendelse af HACCP, fejltræsanalyse eller tilsvarende metoder
- Opstille plan for opbygning, implementering og vedligeholdelse af kvalitetsstyringssystemer, herunder også redegøre for ledelsens ansvar og organisatorisk opbygning
Undervisningsform
Holdundervisning, gruppearbejde og case-præsentationer af hhv. virksomheder og studerende.
Forudsætninger for prøvedeltagelse
- Deltagelse i alle planlagte virksomhedsbesøg
- Deltagelse i alle planlagte undervisningsaktiviteter med ekstern underviser
- Aflevering af individuel case-rapport
Alt udføres og afleveres efter retningslinjer angivet af den kursusansvarlige.
Prøve og hjælpemidler
Mundtlig prøve på baggrund af case-rapport. Prøvens varighed: 30 min.
Tilladte hjælpemidler: Case-rapport. Ingen internetadgang.
Censur
Intern
Bedømmelse
7-trinsskalaen