Del

Matematik, 1.-6. klassetrin

Matematik handler om beskrivelse, analyse og kritisk stillingtagen til nuværende og fremtidige muligheder og begrænsninger i en højteknologisk og globaliseret verden. Du lærer at tilrettelægge undervisning i matematik til 1.-6. klassetrin, der stimulerer elevernes udvikling af matematiske arbejds- og tænkemåder.

Undervisningsfaget Matematik, 1.-6. klassetrin er delt op i fire områder, som tilsammen dækker de kompetencer, du skal have som matematiklærer:

Matematiske emner
Området Matematiske emner handler om matematikundervisning i folkeskolen med matematiske eksempler og forklaringer, som er forståelige for elever på 1.-6. klassetrin. Som studerende lærer du blandt andet om talbegrebet, børns udvikling af talbegrebet, talsystemets opbygning, regneprocesser,, løsning af ligninger, variabelbegrebet, enkle funktioner, talteori og kombinatorik, konstruktions- og tegnemåder, retning og mønstre, rumgeometri og rumlige figurer, anvendelse af it og andre emner.

Matematiske arbejds- og tænkemåder
Matematiske arbejds- og tænkemåder handler om systematisk metodeudvikling og undersøgende arbejde med matematiske problemstillinger. Under dette undervisningsområde lærer du om matematisk tankegang, matematisk problembehandling, matematisk modellering, matematisk ræsonnement, matematiske repræsentationer, matematisk symbolbehandling- og formalisme, matematisk kommunikation og matematiske hjælpemidler.

Matematikdidaktisk teori
Dette område handler om det videnskabelige arbejdsfelt. Du lærer blandt andet om forskellige syn på matematiklæring, sproget og dialogens betydning for forståelse, elevers begrebsdannelse og begrebsudvikling, matematikundervisning, som kan facilitere elevers læring, elevgrupper, som kan have vanskeligheder eller har særligt talent i matematik, elevers tilegnelse af viden såvel gennem mundtlige som skriftlige og visuelle matematikholdige tekster, fagsprog og tosprogede elevers sprog- og læseudvikling.

Matematiklærerens praksis
Matematiklærerens praksis handler om matematikdidaktiske og pædagogiske udfordringer knyttet til matematiklærerens praksis på 1.-6. klassetrin. Du lærer blandt andet om systematiske modeller til planlægning af undervisningsforløb i matematik, motivation, kreativitet, aktiviteter i og uden for klassen, observationsmetoder, fortolkning af elevers matematiske læring, test knyttet til aldersgruppen, lærermidler til aldersgruppen 1.-6- klassetrin, fagligt/tværfagligt samarbejde med kolleger, formelle og uformelle samarbejdsrelationer med forældre.