Del

Dansk

Når du vælger undervisningsfaget dansk på læreruddannelsen, skal du vælge en aldersspecialisering -  mod undervisning på enten 1.-6. klassetrin eller 4.-10. klassetrin.

Dansk 1.-6. klasse

Med faget Dansk 1.-6. klasse vil du blive klædt på til at undervise i skolens største fag fra 1.klasse til 6.klasse. Du skal opnå faglig viden om bl.a. læseindlæring, sprog, fiktion, multimodalitet etc.

Derudover vil du opnå kompetence til at kunne håndtere at undervise i danskfaget. Det vil sige at du skal kunne lære eleverne at læse, men også at kunne forstå og fortolke tekster. Du vil også komme til at arbejde med at udvikle elevernes skriftlige og mundtlige sprog og kunne respondere på elevprodukter (fx tekster, film, oplæg).

Et centralt område i danskfaget i læreruddannelsen er at du skal lære at udforme, udføre og reflektere over undervisningsforløb, og du skal arbejde med at udvælge danskfaglige arbejdsmetoder og undervisningsmaterialer til eleverne.

Dansk 4.-10. klassetrin

I faget vil du i løbet af fire moduler møde danskfagets centrale områder med fokus på og eksempler fra mellemtrinnet og udskolingen i folkeskolen.

Et omdrejningspunkt i faget er arbejdet med sprog og kom­munikation, herunder undervisning inden for læse-/skriveområdet og mundtlighed. Fiktionstekster er det andet store område, og her vil der være fokus på undervisning i og med såvel medietekster (film og TV mv.) som litterære tekster i form af børne-/ungdomslitteratur, ældre litteratur osv.

Undervis­ningen vil være præget af forskellige aktiviteter: Du vil skulle analysere tekster, men du vil også komme til at producere tekster inden for forskellige genrer og medier med relevans for 4.-10. klassetrin.

Adgangskrav

For at få adgang til undervisningsfaget Dansk skal du have bestået:

  • Dansk A

Om faget i folkeskolen

Danskfaget i folkeskolen er ubetinget skolens største fag.  I 1. – 6.kl. omfatter danskfaget mellem 12- 8 lektioner om ugen for eleverne. Som dansklærer får du et nært forhold til dine elever, både fordi I er meget sammen, men også fordi I læser tekster og ser film som omhandler de store spørgsmål i livet og elevernes hverdag.

Som dansklærer fra 1.klasse er du med til at give eleverne en god skolestart og lære dem både at læse og skrive. Folkeskolens danskfag er altså med til at gøre det muligt for eleverne at få en stemme i vores demokratiske samfund, hvad enten de vil bidrage mundtligt eller skriftligt, eller om bidraget er som tekst eller billede.

I 4.- 10. klasse skal eleverne lære om sprog, tekster og kommunikation, men de skal også blive klogere på sig selv og den kultur, de er en del af. Når de flytter til mellemtrinnet, skal eleverne videreudvikle de basale færdigheder, de har tilegnet sig i indskolingen, men de skal nu også i større grad anvende disse færdigheder: De skal læse og skrive for at lære.

Gennem skoleforløbet frem mod folkeskolens afgangsprøve sættes i stigende grad fokus på den faglige undersøgelse af sprog og tekster, ligesom andre tekster end de skrevne (lyd og billeder mv.), får en stadig større rolle i undervisningen.