Sygehusvej 10
4000 Roskilde
Chefjordemoder
Anne Bloch Frandsen
Vicechefjordemødre
Signe Landorph, Afsnit for fødende
Majbrit Hansen, Afsnit for barslende
Uddannelsesansvarlige jordemødre
Janne Ekstrøm Larsen jaela@regionsjaelland.dk, 23352179
Iben Hvidtfeldt Marcher ihm@regionsjaelland.dk, 23352186
På SUH er vi to klinisk uddannelsesansvarlige jordemødre – Janne og Iben, som er ansvarlige for den kliniske del af jordemoderuddannelsen. Vi har begge en bred klinisk erfaring samt alsidige videreuddannelser. Iben har en kandidatgrad i pædagogik og psykologi, og Janne har en master i voksenpædagogik og underviser desuden med sin IBCLC-uddannelse i amning. Vores stillinger er sammensat således, at vi har 30 timer ugentligt som uddannelsesansvarlige jordemødre og syv timer på fødegangen.
Den uddannelsesansvarlige jordemoders funktion
Indenfor studieordningens rammer har vi ansvaret for tilrettelæggelsen af den kliniske undervisningsperiode og den obligatoriske undervisning. Derudover udarbejder vi sammen med dig og din kontaktjordemoder vagtskemaer og afholder uddannelsessamtaler og er i en løbende dialog med dig om udarbejdelsen af portfolio. Vi varetager desuden de kliniske prøver sammen med en teoretisk underviser fra Jordemoderuddannelsen, Campus Slagelse. I hverdagen er dét, der fylder mest for os at skabe nogle gode læringsmiljøer, hvor I udfordres og vokser, men hvor der også er rum til at få en snak, når tingene er sjove eller svære.
Vi har et tæt samarbejde med Jordemoderuddannelsen, Campus Slagelse. Vi har løbende kontakt til jordemoderuddannelsen klinikkoordinator, som er sparringspartner med os som uddannelsesansvarlige jordemødre, og samtidig er sparringspartner med dig i forhold til det kliniske uddannelsessted. Hun kommer typisk på besøg 1 gang pr. semester, og du er altid velkommen til at kontakte hende.
Kort beskrivelse af det kliniske uddannelsessted
På SUH er der omkring 56 jordemødre ansat. Jordemødrene arbejder indenfor følgende arbejdsområder: ultralyd, konsultation, fødselsforberedelse, svangre-, fødsels- og barselsomsorg.
Vi har kliniske jordemoderspecialister (KJS´ere) i tolv-timersvagt hele døgnet til koordinering og sparring, det fungerer rigtig godt. Hvis forløbene tager en patologisk drejning, inddrages vores gynækologiske / obstetriske forvagt og / eller bagvagt. Vi har ca. 2400 fødsler om året fordelt på syv fødestuer. Vi har en selvstændig svangregang ”Afsnit for gravide” og en barselsgang ”Afsnit for barslende” med både enestuer og to-sengsstuer.
Afdelingen modtager
Raske gravide til svangre- og efterfødselskontrol hos jordemoder, til fødsel og barsel eller til ambulant fødsel.
Gravide, der har kroniske sygdomme, og gravide hos hvem sygdomme opstår i graviditeten kommer til kontrol i obstetrisk ambulatorium, i ultralydsfunktionen og i jordemoderkonsultationen. Dette tilbud omfatter også tvillingegravide, ældre gravide, meget unge og/eller sårbare gravide, gravide rygere og overvægtige gravide. Genindlæggelser af mødre og børn med behandlingskrævende problemer efter fødslen.
Alle gravide til nakkefoldsskanning, doubletest og type II skanning. På indikation til diagnostisk prænatal undersøgelse.
Gravide med svær svangerskabskvalme, svære ødemer, bækkengener, karpaltunnelsyndrom mm. til akupunkturbehandling.
Gravide efter 16 uger til akut modtagelse på grund af akut opståede problemer, som forhøjet blodtryk, truende for tidlig fødsel, mistanke om vandafgang eller blødning til ambulant kontrol eller indlæggelse.
Gravide med misbrugsproblematik henvises til Familieambulatoriet i Slagelse.
Kvinder med operationskrævende gynækologiske lidelser til diagnostik, behandling og pleje under indlæggelse.
Kvinder med gynækologisk cancer - endometriose cancer til operation og ovariecancer til udredning.
Kvinder med gynækologiske lidelser til ambulant udredning, behandling og pleje.
Kvinder med gynækologiske lidelser til behandling og pleje i sammedagskirurgisk regi.
Par og enlige kvinder, som er ufrivilligt barnløse, til udredning og behandling i samarbejde med vores Fertilitetsafsnit på SUH i Køge. Kvinder med tilbagevendende spontane aborter til udredning og behandling i samarbejde med Rigshospitalet. Kvinder med endokrinologiske forstyrrelser, som medfører, at graviditet vanskeligt opnås, til udredning og behandling i samarbejde med Medicinsk Afdeling.
Kvinder til akut modtagelse med akut opståede gynækologiske problemer, tidlige graviditetskomplikationer <16 uger, underlivsbetændelse og bylder i genitalregionen til udredning, behandling og pleje.
Kvinder, der er uønsket gravide til medicinsk eller kirurgisk abort.
Kvinder, der har behov for støttesamtaler i forbindelse med abort.
Specialopgaver
Avanceret urogynækologisk udredning, operation og pleje.
Avanceret laparoskopisk kirurgi ved godartede gynækologiske lidelser.
Laparoskopisk assisteret fjernelse af livmoderen.
Behandling af gynækologisk kræft.
Ultralydsfunktion.
Fertilitetsfunktion på SUH, Køge.
Gravide med graviditetsbetinget sukkersyge.
Gravide med svær tarminflammatorisk lidelse.
Gravide med monochoriotiske gemelli og truende for tidlig fødsel efter 28 uger.
Gravide med epilepsi, thyreodea lidelse og let immunisering.
Gravide med gestationel diabetes og velregulerede insulinkrævende gravide med diabetes.
Læringsmiljø
Vi har jordemoderstuderende på anden, fjerde, sjette og syvende semester i lange klinikperioder. I kommer også ud til os i 14 dage på første semester. Derudover har vi medicinstuderende, redderelever, sygeplejerskestuderende og læger i fokuserede ophold.
I klinikken er der fokus på de læringsprocesser, I gennemgår i løbet af jeres uddannelsesforløb. Man kan tale om fire læringsrum - undervisningsrummet, bearbejdningsrummet, studierummet og praksisrummet- som alle er relevante i jordemoderuddannelsen, fordi denne er en vekslen mellem teoretiske og kliniske forløb.
Et godt læringsmiljø er et miljø, der fremmer optimal læring. Det skal kunne virke motiverende for jeres læringsprocesser og rumme bearbejdning af en eventuel modstand. Læringsmiljøet består af uddannelsesstedets fysiske rammer, af den opfattelse af læring og faglighed vi besidder samt af sygehusets organisation, struktur og evne til at samarbejde.
I vores læringsmiljø håber vi, at I studerende og jeres kontaktjordemødre i samarbejde med os klinisk uddannelsesansvarlige jordemødre finder frem til, hvad I skal arbejde med og hvordan. Herigennem kan I opnå de mål, I sammen har sat jer for dagen og i sidste ende indfri læringsudbytterne for semesteret.
For at kunne vurdere jeres viden, færdigheder og kompetencer vil kontaktjordemødrene diskutere og reflektere sammen med jer og på baggrund af jeres oplevelser sammen finde ud af, hvad der fungerer bedst for jer. Herigennem ved I hele tiden, hvad I kan arbejde videre med.
Det, at skulle italesætte egne læringsbehov kræver meget af jer som studerende. Vi arbejder med læringsudbytter, erfaringsskemaer mm, som kan hjælpe jer til at få konkretiseret, hvad det er, I skal lære. I følges med skønne jordemødre, som også er godt sat ind i, hvilke mål, der er for klinikken. I lærer ikke altid det i forventer på en vagt, men I lærer altid noget. Gennem forløbet bliver I hele tiden klogere på, hvordan I lærer bedst.
Helt overordnet vil vi gerne give jer mulighed for at opbygge en tryg base, hvor tillid og anerkendelse er i fokus. Derfor kommer I til at følges med jeres kontaktjordemødre i deres vagter. Nogle af jer vil have en anden jordemoder i konsultationen, som I også vil følges med på fødegangen indimellem. I vil også komme til at gå med andre jordemødre pga. vagtbytte, ferie m.m., så der er også mulighed for at hente inspiration udefra.
Ifølge studieordningen skal I som studerende tilbydes 30 timers brugerkontakt + 1 studiedag om ugen. Studiedagene bruger vi til undervisning, ekstravagter, studiedage hjemme eller forskellige former for socialt samvær. I fører fremmødeskemaer, idet I skal være til stede i 90% af vagterne. Opfyldelsen af mødepligten er en forudsætning for godkendelse af semestre indeholdende kliniske ECTS.
Vi har lavet en studiehåndbog til jer, som vi sammen gennemgår vi på introdagene. I praksis arbejder vi med de 3 praktikperioder på fødegangen som et samlet forløb. Vi har uddannelsessamtaler i begyndelsen, midtvejs og i slutningen på fødegangen. På gynækologisk afdeling, neonatalafdelingen, ”Afsnit for gravide og barselsgangen” afholder I forventnings – og slutsamtale sammen med jeres kontaktsygeplejerske- eller jordemoder. Vi deltager så vidt muligt.
I skal løbende aflevere et antal refleksionsark, hvor I efterfølgende overvejer, hvilket læringsudbytte arket omhandler. Desuden fører I erfaringsskemaer, veskemaer, medicinskemaer samt EU-skema, som samles på Praktikportalen. Denne afleveres elektronisk til os ved semesterets afslutning. En afleveret og godkendt portfolio på Praktikportalen er grundlaget for at gå til den afsluttende prøve og skal samtidig ses et personligt læringsredskab.
Nogle dage har I tid til at følge op på, hvordan dagen er gået, andre dage er dette ikke muligt. Men I kan altid bede os om at følge op på et forløb eller aftale med jeres kontaktjordemoder, at I skriver et refleksionsark om forløbet, som I kan snakke ud fra næste gang I ses. Både i konsultationen, ved afholdelse af fødselsforberedelse og på fødegangen kan I aftale små opgaver med jeres kontaktjordemoder, som I står for.
Socialt miljø
Vi oplever, at de studerende bruger hinanden meget i klinikken – både på de enkelte semestre og på tværs af semestre og dette giver en tryghed og plads for erfaringsudveksling. Man kan også få en god snak over frokosten eller ifm. med morgenkonferencen. Det kan være udfordrende at arbejde i skiftende vagter ift. at finde mulighed for at ses, men vi arrangerer fælles undervisningsdage, hvor det er oplagt at lave noget socialt sammen bagefter. Vi er også typisk på udflugt sammen 1 gang i semesteret – gerne med både et fagligt og socialt fokus.
I oplever også hurtigt at føle jer som en integreret del af afdelingen. I inviteres ind med jeres observationer og tanker om forløb, og man kommer generelt meget tæt på hinanden i vores profession, fordi vi har så mange oplevelser, som knytter sammen og udfordrer. Det er altsammen med til at skabe en omsorgsfuld og anerkendende kultur.
Vagttyper
Svangrevagter:
Ds: 7.15-15-30
Kons: 7.45-15
Ast: 13-21
As: 15.15-23.30
Ns: 23.15-7.30
Fødegangsvagter:
Fd: 7.15-15.30
Fa: 15.15-23.30
Fn: 23.15-23.30
12fd: 7.15-19.30
12fn: 19.15-7.30
Barselsgangsvagter:
db: 7.00-15.15
d11: 11-19
D12: 7-19.15
ab: 15.00-23.15
nb: 23.15-23.30
N12: 19-7.15
BAM: 8-16
Jordemoderkonsultationer:
Jordemodercentret i Roskilde
Ny Østergade 14, 4000 Roskilde
(lige ved Roskilde station)
Jordemodercentret i Greve
Frydenhøj Allé 73, 1. sal, 2670 Hundige
(lige ved Hundige station)
Jordemodercentret i Borup
Møllevej 17, 4140 Borup
(lægehus 10 min. s gang fra Borup station)
Vi har specialkonsultationer for: tvillingegravide, sårbare gravide, gravide med graviditetsbetinget sukkersyge samt gravide der ønsker sectio på maternal request. Gravide som har en misbrugsproblematik tilknyttes Familieambulatoriet i Slagelse.
Mulighed for overnatning
På Sjællands Universitetshospital Roskilde stilles der ikke permanent bolig til rådighed for studerende i kliniske uddannelsesforløb. Der vil som oftest være mulighed for at overnatte på en fødestue eller lignende, hvis der opstår et akut behov, eksempelvis hvis en vagt trækker ud eller hvis den studerende bor langt væk og har kortskifte.
Link til klinikkens hjemmeside
Instaprofil: foedegangen_roskilde