Del
AI og Ophavsret - hvad må du som studerende

AI og Ophavsret - hvad må du som studerende

RettighedsAlliancen har udgivet en ny vejledning, der hjælper dig til at forstå, hvad du må dele med din AI.

Vidste du, at der er nogle vigtige regler, du skal følge, når du bruger andres indhold i dine AI-prompts eller træner dine egne AI-projekter?

RettighedsAlliancen har udviklet en vejledning, der giver et kortfattet overblik over, hvordan ophavsretsbeskyttet indhold kan anvendes lovligt til at træne kunstig intelligens. Det drejer sig blandt andet om brugen af bl.a. bøger ved træning af kunstig intelligens, ved upload af materialer i GPTer mm.

Du kan læse et uddrag af nogle af vejledningens 13 punkter her:

  • Det er ikke tilladt at promte en AI tjeneste med kopier af ophavsretsbeskyttet indhold. Det kan fx være et promt med hele eller dele af teksten fra en bog i ChatGPT. I dette eksempel skabes der digitale kopier af teksten på servere tilhørende OpenAI.

  • Det er ikke tilladt at uploade kopier af ophavsretsbeskyttet indhold til en AI tjeneste uden forudgående tilladelse fra de relevante rettighedshavere. Det kan fx være i forbindelse med skabelsen af en GPT med OpenAI’s GPT-service, hvor der uploades én eller flere bøger som ”ekstra viden” til GPT’en. I dette eksempel skabes der digitale kopier af teksten på servere tilhørende OpenAI. Derudover gøres kopier af bøgerne tilgængelige for almenheden, hvis GPT’en offentliggøres.

  • Der må ikke laves kopier af videoklip fra YouTube, da YouTube har implementeret tekniske beskyttelsesforanstaltninger mod download af indhold på platformen.

 

Du kan læse alle 13 punkter i vejledninger her 

Besøg RettighedsAlliancens hjemmeside her