Del
Valgdebat Nykøbing Falster: Giv os mere i SU

Valgdebat Nykøbing Falster: Giv os mere i SU

Endnu en valgkampsdag og endnu en valgdebat for de studerende på Absalon. I dag gæstede seks lokale folketingskandidater Campus Nykøbing Falster, og det blev en debat som i den grad handlede om økonomien for en studerende.

Gennem hele valgkampen danner Absalon rammen om flere valgdebatter, hvor de studerende får mulighed for at stille folketingskandidaterne spørgsmål. Onsdag var turen kommet til Campus Nykøbing Falster, hvor seks lokale folketingskandidater stillede op til debat og spørgsmål.

De seks kandidater var:

  • Iben Krog (V)
  • Kasper Roug (A)
  • Camillo Krog (C)
  • Rene Christensen - (O)
  • Anne Valentina Berthelsen (F)
  • Ludmila Plenge Schütt (Ø)

Det hele startede med tre minutters taletid for alle kandidaterne, og der var igen og igen stor ros til de studerende for at vælge en velfærdsuddannelse.

Økonomi, økonomi og økonomi

Så gik spørgerunden i gang, og de studerende var klar med mange spørgsmål omkring økonomien for en studerende. I første omgang handlede det løn under praktik:

“Jeg får 8.000 kroner som pædagogstuderende i praktik, hvor en pædagogisk assistent får det dobbelte. Men det er mig der mangler, så hvorfor ikke gøre noget ved den skæve økonomi?”, lød et spørgsmål fra en studerende.

Svaret kom først fra Iben Krog (V), som pegede på at løsningen lå hos arbejdsmarkedets partnere og en forhandling der. Men hun anerkendte problematikken. Det samme gjaldt for resten af panelet, som dog alle gerne så, at der blevet givet mere i løn.

 

SU'en

Økonomien fyldte også omkring SU og særligt den stigende inflation. Her var Enhedslistens Ludmila Plenge Schütt meget klar i hendes udmelding:

"SU'er skal sættes op, og den skal reguleres oftere end den bliver i dag", lovede hun de studerende på Campus Nykøbing Falster.

Helst så skråsikre var de andre kandidater ikke i deres udmelding. Her blev der i stedet peget på skatteregulering og større fradrag, som i stedet kunne hjælpe de trængte studerende på SU.

 

Fælles kaffeklub

Arbejdsvilkårene for de studerende efter endt uddannelse blev også et tema i dagens valgdebat. Alle som en i panelet var helt enige i, at de studerende var efterspurgte "varer" efter endt uddannelse, men at det ikke afspejlede sig i deres kommende løn eller arbejdsvilkår, og det ville de alle gerne være med til at arbejde for en løsning på.

Anne Valentina Berthelsen (F) talte især for at få fjernet den gamle lønregulering, som gav "kvindefagene" mindre i løn. Camillo Krog (C) var også meget imod, at man fortsat kaldte det "kvindefag", for det var meget mere end det, og vigtigere end det.

Debatten sluttede med tre minutters afslutning for at kandidaterne, og her pegede Kasper Roug (A) på, at de slet ikke nåede ordentlig rundt omkring den grønne omstilling og andre lignende emner, men det var rart at få et indblik i hvad der fyldte for de studerende.

Rene Christensen (DF) sluttede af med at sige, at han håbede at de alle blev valgt ind til folketinget ved dette valg, og at de derefter uanset partifarve skulle huske at stå sammen:

"Det er jyderne rigtig gode til, og det stammer fra dengang der var færger mellem Sjælland og Fyn. Så sad de der på færgen og blev enige. Vi har en kaffeklub her på Lolland-Falster, for vi skal også huske at stå sammen og passe på vores område".

Næste valgdebat i Absalon bliver 24. oktober på Campus Roskilde.

Valgdebat Nykøbing Falster: Giv os mere i SU
Valgdebat Nykøbing Falster: Giv os mere i SU
Valgdebat Nykøbing Falster: Giv os mere i SU