Del
English
E-bogsanbefalinger fra danskkonsulenten

E-bogsanbefalinger fra danskkonsulenten

I klasseværelset eller i virtuel undervisning - e-bogen er kommet for at blive. Danskkonsulenten anbefaler et par titler.

E-bøgerne har vist deres værd ikke mindst i perioderne med nedlukning og virtuel undervisning. Du kender efterhånden alle fordelene ved e-bøger: Du kan få fat i din yndlingsroman uden leveringstid og på et tidspunkt, der passer dig og din årsplan. Du har sikkert også opdaget, at du kan søge på fx ord og navne i bøgerne og på den måde komme helt tæt på romanernes sprog, personer og steder. Som en ekstra hjælpende hånd til din litteraturundervisning har CFU’s konsulenter udarbejdet overlays til en række af e-bøgerne. Her møder eleverne spørgsmål, billeder, musik og videoklip, der støtter og perspektiverer deres læsning.

E-bøgerne rummer ofte særlige potentialer i undervisningen. Billedbøgerne kan fx give en fælles læseoplevelse, når de vises på klassens storskærm, og vi sammen kan lede efter symboler, farver og de multimodale sammenhænge mellem tekst og billeder. En af de nyeste titler er billedbogen Mørkebarnet af Cecilie Eken.

Det ubegrænsede antal af e-bøgerne gør det enkelt at låne flere titler på samme tidspunkt til din klasse, hvilket giver særlige muligheder for undervisningsdifferentiering og elevernes læselyst. Klassens litteraturlæsning kan have en fællesnævner i form af et tema, en genre fx realistiske ungdomsromaner eller et forfatterskab, men eleverne kan vælge en bog blandt flere titler. Jesper Wung-Sung er et populært forfatterskab i skolen. Blandt CFU’s e-bøger finder du en række titler af Wung-Sung, som dine elever kan vælge imellem: Alfred og gabestokken, Kopierne, Zam, Diego og Dolly og ikke mindst en af de nyeste, Guldfisken Glimmer.

Du kan låne e-bøger på mitCFU.dk.

Her vil jeg anbefale to bøger til 5.-8. klasse og pege på, hvor du finder undervisningsforløb til de to titler:
 

E-bogsanbefalinger fra danskkonsulenten

Guldfisken Glimmer (5.-7. klasse)

Af Jesper Wung-Sung.

Fortælling om et kæledyrs hævn

Glimmer var engang en glad, lille, ubekymret guldfisk, der svømmede rundt og smilede til sin ejer Maja. Men så en dag fik Maja en kæreste, der slet ikke brød sig om Glimmer.

Bogen er både uhyggelig, actionfyldt og absurd morsom, men selv guldfisk har krav på en slags retfærdigheder, så tag ikke fejl: Glimmer tager også fat i dybere lag og mere filosofiske spørgsmål.

På mitCFU og forlagets hjemmeside finder du en litteraturguide til Guldfisken Glimmer udarbejdet af Trine May.

Lån e-bogen i mitCFU.

E-bogsanbefalinger fra danskkonsulenten

13 historier (5.-8. klasse)

Af Jakob G. Madsen.

Novellesamling med gys og uhygge

13 korte gyserhistorier, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen. En helt almindelig situation og en helt almindelig dag udvikler sig til et mareridt for bogens hovedpersoner.

E-bogen indeholder oplæsning, underlægningsmusik og stemningslyde.

Rul gardinerne ned, sluk lyset i klasseværelset og gør dig klar til at lytte fx til novellerne Lærestreg og Gameboy.

Du finder et fagligt, men også legende og kreativt undervisningsforløb til Gameboy under projektet Distance Learning through Play. Forløbet kan både bruges i klasseværelset og til virtuel undervisning.

Lån e-bogen i mitCFU.

E-bogsanbefalinger fra danskkonsulenten

Vil du have mere faglig inspiration?

Denne artikel er også udgivet i Praksis 6, 2021. 

I magasinet Praksis finder du spændende faglige artikler, interviews, tips til læremidler til din undervisning samt vores aktuelle kurser og konferencer. 

Læs Praksis her.