Del

Hvor skal et makerspace ligge?

Et makerspace kræver plads - plads til at elever kan arbejde, plads til de teknologier, som du vil have inde i makerspacet, plads til materialer og opbevaring af elevers produkter, til de er klar til at komme ud i verden! Når vi skriver således, er det ikke, fordi vi forventer, at skolen bare har lokaler, der kan alt dette, men fordi vi gerne vil have, at I tænker stort fra begyndelsen.

Kan vi ikke bare bruge de eksisterende håndværk og designlokaler (håndarbejde og sløjd)? Selvfølgelig kan man det, men husk på at makerspace-idéen kræver noget mere af lokalet, end de to gamle fag skulle. Så vær parat til at skulle bruge lokalet på en ny måde.

Hvad nu hvis lokalet er meget lille? Så handler det om at udvælge de teknologier, der passer til lokalet og arbejde ud fra denne præmis!

En anden mulighed kan også være at gøre makerspacet mobilt, så det kan køre fra skole til skole.

Krav til lokalet

  • Der skal være en form for procesudsugning, hvis du vil arbejde med maskiner som f.eks. lasercutteren og 3D-printeren
  • Strøm med jord
  • Adgang til vand tæt på lokalet, hvis det ikke er muligt i lokalet
  • Arbejdspladser til elever og læreren
  • Mulighed for at maskiner og undervisningslokaler er adskilt, således at støj fra maskinerne ikke påvirker arbejdsmiljøet

Hvilke teknologier skal I have i makerspacet?

Vi anbefaler, at du starter med en lasercutter og derefter udbygger med 3D-printeren og derefter en lille folieskærer.

Lasercutteren er hurtig at arbejde med, og det er let at skabe gode produkter. Du får hurtigt erfaring med, hvordan du skal bruge de forskellige materialer, du kan skære i. Med laseren er der også meget få ting, der kan gå galt, og de fleste er hurtigt rettet.

3D-printeren er modsat lasercutteren en meget langsom teknologi, hvor prints kan tage flere timer og nogle gange dage. Derfor er det en rigtig god idé at have mange printere for at undgå flaskehalse og elevers frustration, når de skal vente 14 dage på, at det bliver deres tur. Til en klasse på 25 elever anbefaler vi, at du mindst har 10 printere. Husk at printerne kan stables ind på hylder, så de behøver ikke bordplads.

Folieskæreren (skæreplotter, skæremaskine) findes i forskellige modeller fra små hobbymaskiner til store skiltemaskiner. Vi anbefaler, at du ser på, hvilket behov du har! Vi har begge dele, men er særlig begejstret for den lille hobbymaskine, fordi den er så enkelt og ligetil, og fordi den udover at skære også kan scanne. Du behøver heller ikke nødvendigvis en computer for at skulle bruge maskinen.

Folieskæreren kan skære i andet end folie; også materialer som strygestof, bomuldsstof (patchwork), mosgummi, læder og meget mere.

Du designer enten direkte på maskinen eller i vektortegneprogrammer som det gratis InkScape, Corel Draw eller Adobe Illustrator.

Micro-controllere findes i et utal af forskellige slags, som du kan bygge ind i dine designs, som du har lavet på lasercutter, 3D-print m.m. 

Læs mere om det på robotnørderiet.dk under menupunktet Micro-controllere.

Loddekolber vil du hurtigt få behov for, hvis du vil arbejde med microcontrollere. Vi anbefaler derfor, at du anskaffer en til to loddestationer med variabel temperatur (når du skal lave flere lodninger på de sårbare elektroniske kredsløb) og et antal USB-loddekolber (til de små hurtige lodninger).

Vi har samlet alle indkøbene ind i et stort regneark, som du kan kopiere og lave til dit eget. Det er en huskeliste, hvor vi har gjort os umage med at finde alle delene, vi mener, der skal være i et makerspace. Vi er godt klar over, at listen bestemt ikke er komplet! 

Læs mere om, hvad det koster at lave et makerspace.