Del

Hvilke lasercutter skal jeg vælge?

CO2 eller fiberlaser

Uden at blive alt for teknisk så findes der flere forskellige typer af lasercuttere. Den type lasercutter, der er mest populær lige nu er CO2-laseren, og desuden er de i en prisklasse, der er rimelig. Med hensyn til fiberlaseren er der ved at komme nogle modeller, som prismæssigt er overkommelige, men de er stadigvæk en del dyrere end CO2-laseren.

Den største forskel mellem CO2- og fiberlaseren er, at fiberlaseren kan skære hurtigere, kan skære i tykkere materialer og kan gravere i metaller. Hvis laseren er stærk nok, kan den også skære i nogle metaller.

Hvor stor skal laseren være?

Når du har valgt, hvilken type lasercutter, du vil have, kommer spørgsmålet: Hvor stor skal den være, og skal jeg have flere lasercuttere?

Du skal tage udgangspunkt i, hvordan vil du bruge lasercutteren; er det den voksne, der skal skære, eller er eleverne så store, at de selv kan betjene lasercutteren?

Voksne skærer
Hvis det er den voksne, der skal skære, så kan det være en fordel at vælge en laser med en stor skæreflade, fordi du kan samle flere elevers opgaver til en skæring. Du kommer til at ”spare” tid.

Skærefladestørrelse ca. 700 x 500 mm, laser på mellem 90 og 120 Watt.

Elever skærer
Hvis det primært er elever, der skal arbejde ved lasercutteren, kan det være en fordel at vælge en lasercutter med mindre skæreflade og købe to af dem.

Skærefladestørrelse ca. 500 x 300 mm, laser på ca. 60 Watt.

Udsugning og filter

Selvom der er en blæser i de fleste lasercuttere, er det ikke bare en god idé at sætte en ekstra udsugning på, men også nødvendigt, da denne er med til at sikre, at der ikke kommer partikler, røg og gasser ud i lokalet. Om du skal have et filter på laseren, er der lidt delte meninger om, men vi anbefaler, at du sætter et filter på. Dette filter opsamler og neutraliserer nogle af de farlige gasser og partikler, der kommer ud fra laseren.

Det er ikke tilladt i Danmark at lade luften fra laseren komme ud i lokalet - hverken med og uden filter.