Del

3D-printer

3D-printerne er primært, i det prissegment vi køber i, udviklet til konsumer-brugere, dvs. private brugere. Det er printere, som fungerer på følgende måder:

  1. Kabel
  2. Ramkort, f.eks. et SD-kort eller USB-stik
  3. Via nettet/wi-fi

Der er udfordringer ved alle tre løsninger:

  1. Kablet løsning: Kræver, at computeren og printeren begge er tændt i hele printprocessen, som ofte kan være flere timer eller dage. Vi har oplevet, at computernes evige jagt på strømsparring giver problemer, hvis disse strømsparrings-foranstaltninger ikke er deaktiveret.
  2. SD-kort: Her er der færrest fejl. Den hyppigste fejl vi har set er, at en bruger fjerner SD-kortet, mens printeren printer et andet job, eller at SD-kortet bliver væk.
  3. Netværksprint (wi-fi-printere). Du skal være opmærksom på, om disse wi-fi-printere kan kobles på skolens netværk.

Der findes en open source-løsning, Octoprint, som dog virker bedst i kablet løsning (til printeren). Printerne kan her administreres via en lokal hjemmeside. Octoprint kan afvikles fra en Raspberry Pi.

Der findes også specielle skoleløsnings-software, som laver en printkø af disse 3D-print jobs. Der er et forholdsvis stort arbejde i opsætningen af disse softwareløsninger samt en årlig licensafgift, som langt vil overstige udgiften til nogle få Windows-computere.

Software til 3D-printeren

Der findes mange forskellige typer software til 3D-printere, men de to mest udbredte software er Ultimakers Cura og Slicer, som begge er gratis at bruge. De virker på Windows og Mac.

Programmerne klargør de forskellige 3D-designs til print på den enkelte printer.

Design-software

Til begynderen:

  • TinkerCAD (gratis og en cloudløsning - tilpasset uddannelser)

 

 

Næste trin er CAD-programmer:

  • Fusion 360 er en kombination af et program og web powered løsning
  • Onshape er en rent webbaset løsning

 

 

Begge programmer er gratis for skoler, elever og lærere. Dog anbefales en nærlæsning af betingelserne for de gratis versioner!

Hvad gør skoler, som ikke bruger Windows- eller Mac-computere? (iPad & Chromebook)

Du kan sagtens designe på iPad og Chromebook. Her er de to ovenstående cloud-løsninger TinkerCAD og Onshape et godt eksempel på software, der kan anvendes.

Når det kommer til klargøring til print, er vores anbefaling, at I har en nyere computer, gerne med lidt ekstra RAM og en hurtig SSD-harddisk til at klargøre printet. Hvor mange afhænger af, hvor mange printere I vil have på den enkelte skole. Et bud vil være 1 til 2 computere pr. 5 3D-printere. Ligesom vi vil anbefale en printer, der udskriver via et hukommelseskort som f.eks. SD-kort.