Del

Stop-motion i billedkunst

I billedkunst skal eleverne ifølge Fælles Mål arbejde med og have viden om digitale mediers billedskabende muligheder, herunder digitale billedfortællinger. 

De digitale medier tilbyder mange muligheder i forhold til at kombinere lyd og billeder inden for video, animation og computergrafik. 

En mulighed er at arbejde med at lave stop-motion-film ved hjælp af tablets eller smartphones. Det er en filmteknik, hvor man bruger dukker eller andre ting til at animere med. Teknikken fungerer således, at man tager et billede, flytter objektet og tager endnu et billede, flytter objektet og tager endnu et billede osv. 

Fordelen ved at bruge tablets eller smartphones er, at eleverne kan lave hele produktionen på samme device - altså lige fra at optage billederne til redigering og evt. senere deling af film på enten Skoletube eller YouTube. 

Når der arbejdes med stop-motion i billedkunst, kan fokus i langt højere grad ligge på det æstetiske udtryk i filmen og ikke så meget handlingen; altså behøver der ikke nødvendigvis være et lineært handlingsforløb. Det må meget gerne være en oplevelse. 

Hos CFU Sjælland kan du booke materialer til at arbejde med stop-motion i undervisningen. 

Figurer

I stop-motion-film kan f.eks. bruges figurer af modellervoks eller udklippede figurer. Du kan også bruge mange andre ting, f.eks. Lego, skrammelfigurer bygget af eleverne selv, frugt eller grøntsager med påmalede ansigter.

Eleverne kan også bruge sig selv - altså levende mennesker, der flytter sig en smule mellem hvert billede - eller de kan selv tegne nogle figurer, der klippes ud og flyttes i forhold til hinanden, som f.eks. i Cirkeline. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 

Forarbejde

Forarbejdet til at arbejde med produktion af elevernes egne stop motion-film kunne være at se andres film. Her er nogle eksempler: 

The Original Human TETRIS Performance:

The Human Crane Game:

Wooden model:

Target Dreaming Girl Commercial:

Post-it Stop Motion:

Cowboy, Indianer og Hest:

Clay Animation Short: 

Apps

Der findes mange forskellige apps til at lave stop-motion-film med. De kan forskellige ting og er også afhængig af, hvilken aldersgruppe man arbejder med. 

KomaKoma - er et superenkelt stop-motion-værktøj, hvor du kun kan optage film, men ikke lægge musik og lyd på. Den er god til de yngste. Til gengæld skal der en voksen ind over, hvis der skal lægges en lydside på. Her kan du hente videoen ind i iMovie og lave lydsiden. 

Stop Motion Studio - er en nem app til at lave flotte stop motion-film med både film og lydside. App'en kræver lidt mere af eleverne end KomaKoma, men til gengæld er der også langt flere muligheder. 

Hvis I på skolen har abonnement på film og tv-udsendelser på CFU, findes der desuden en stop-motion-film, der hedder Lille blåa draken.