Del

Digital billedbehandling

Digitale billedbehandlingsprogrammer kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Der findes et væld af programmer til at redigere billeder i digitalt - nogle bedre end andre. Det har betydning for dig, hvilket device I arbejder på - er det iPads, Chromebooks eller PC’er?

Hvis I arbejder på Chromebooks, har I brug for et værktøj, som kan tilgås via en browser. Det kan også være en fordel, hvis I har PC’er, da erfaringer fra mange skoler viser, at det kan være en udfordring at få lagt nye programmer på skolens computere. Sidder I med iPads eller tablets, så er det en god billedredigeringsapp, I skal have fundet.

Kravene til programmerne fra Fælles Mål for billedkunst er, at værktøjet skal gøre det muligt for eleverne at lære at arbejde i lag, fritlægge billeder og arbejde med lys og kontrast. Netop det med at arbejde i lag er der mange gratis værktøjer, som ikke muliggør, så det er vigtigt at være skarp, når I vælger programmer.

Herunder er udvalgt nogle programmer, som lever op til kravene.

Gimp (PC og Mac)

Gimp er et program, som kan anbefales, hvis du gerne vil have et program, som downloades på PC’erne. Det fungerer rigtigt godt og er både til Mac og Windows styresystem.

Programmet er gratis og indeholder ikke reklamer. Det findes også som en Google Chrome App, men her er siden fuld af reklamer, som eleverne nemt farer vild i. 

Du kan hente Gimp her.

Apps til billedbehandling (iPad, iPhone, Android tablet)

Hvis I arbejder på iPad eller på iPhone, så kan det være vanskeligt at finde en gratis app, som lever op til kravene fra Fælles Mål om, at eleverne skal kunne arbejde i lag, fritlægge og arbejde med lys og kontrast. Det kan ikke anbefales at lade det være op til eleverne at vælge værktøj, da man så risikerer at ende ud i Instagram eller lign. PicCollage er populært på en del skoler, men lever ikke op til de formelle krav til, hvilke kompetencer eleverne skal lære i forhold til at bearbejde billeder.

En app som PicArts lever op til de formelle krave, men værktøjet kræver, at du som underviser viser eleverne vejen ind de første gange, da det er nemt at fare vild pga. den temmelig forvirrende opbygning - plus de irriterende reklamer, som pludselig afspilles, når man sidder og arbejder. Værktøjet finde både til iOS og Android.

En mulighed kan være at bruge den gratis version af Enlight Photofox. Bemærk, at værktøjet tilbyder køb i app'en. App'en Union er også gratis, men her kan du kun tilføje en forgrund og en baggrund, og skal man have den fulde version, kan man ende op med et dyrt abonnement på 16 kr. pr uge.

Den bedste løsning er derfor, at bruge penge på at købe en app, hvor man undgår reklamer og som lever op til kravene. Her kunne Pixelmator være en mulighed, den koster 45 kr. (maj 2019), som indeholder de funktioner, der er behov for uden forstyrrende reklamer eller tilkøb i app'en.

Pixlr editor (PC, Mac, Chromebooks)

Pixlr editor er et program, som kan bruges online i diverse browsere. Den findes også som en Google Chrome app.

Programmet er gratis, og du kan bruge det både ved at oprette en bruger og ved at oprette en bruger og logge ind. Hvis du logger ind, når du bruger værktøjet får du mulighed for at gemme billederne i skyen hos Pixlr. Der er dog begrænsning på, hvor store mængder af filer du kan lægge i den gratis version.

Du kan også vælge at købe adgang til værktøjet, hvorved du får flere muligheder. Men den gratis version er klart nok til det behov, du har i almindelig billedkunstundervisning.

Et minus ved værktøjet er, at der ude i højre side er betalte reklamer, som eleverne kan komme til at klikke på. Til gengæld er der mulighed for at indstille sproget til dansk.

Du finder Pixlr her.

Photopea - Skoletube (PC, Mac, Chromebook)

Photopea er et program til billedbehandling, som du kan tilgå via Skoletube, men du kan også bruge det uden at have abonnement til Skoletube. Det minder på mange måder Pixlr i sin opbygning, men har lidt flere muligheder - som fx. at arbejde i vektorer.

Fordelen at bruge dette program er, at du slipper for reklamer. Bruger du programmet gennem Skoletube, kan dine elever gemme og udgive deres ting direkte på Skoletube. I kan lave sproget om til dansk, så det er lettere for eleverne at navigere rundt i.

Du finder Photopea her eller via Skoletube.