Del
English
Musikfagets dag 2021

10. november 2021

Musikfagets dag 2021

Få ny viden og inspiration til din musikundervisning - uanset klassetrin.

Program

08:30-09:00   Ankomst og morgenmad

09:00-09:15   Velkomst v/ CFU Absalon

09:15-09:40   Morgensang v/ Liv Tang Grødal Beck

09:40-10:00   Pause      

10:00-12:00   Workshop F1-F2-F3-F4-F5 

12:00-13:00   Frokost og udstillinger

13:00-13:30   Ekstra treat: Minikoncert med Jan Hilmar Band 

13:30-13:45   Pause 

13:45-15:45   Workshop E1-E2-E3-E4-E5 - afslutning ved workshops

Hele dagen vil der være udstillinger fra forlag (Dansk Sang, Spil Smart, Musikfaget.dk). Der vil være særlige tilbud fra forlag i direkte salg med betaling via MobilePay.

Workshops F1-F2-F3-F4-F5

> F1 og E1 (dobbelt workshop): ”Se, Sig og Spil” Little Masters of Music v/ Peter Bjerrum, musiker og underviser 

Målgruppe: Undervisere i musik i indskoling, mellemtrin og valgfag

“Se, Sig og Spil" er et særdeles relevant undervisningsværktøj, der får børn til at spille som det naturligste i verden. Metoden byder på et væld af sammenspilsaktiviteter og bevægelseslege, der introducerer grundelementerne: puls, rytmik, nodelæsning og melodispil. Som musiklærer får du således et differentierende værktøj uanset om du er nyuddannet eller en erfaren ‘rotte’.

”Se, Sig og Spil” giver dig og dine elever et fælles musikalsk arbejdssprog, ”arbejdsregler” og fagværktøjer, og eleverne får mulighed for at være selvstyrende både i sammenspilsgrupper og i egen øveproces på diverse instrumenter.

Metoden kan med fordel anvendes meningsfuldt fra det simple til det meget avancerede.  Alle elever kan således være med, og kurset er derfor relevant både i indskolingen, mellemtrin og valgfag i musik.

Se mere på https://little-master-of-music.com.

Du får på kurset praktisk erfaring med Little Masters of Music’s ”Se, Sig og Spils” 3 moduler, som du straks kan implementere i musiklokalet på din skole. Du vil modtage sange og noteoversigt indeholdende progression, øvelser og opgavevariationer.

OBS: Denne workshop F1 hører sammen med E1. Vælger du F1, bliver din anden workshop således E1.

> F2: Vers artig for indskolingen v/ Jan Hilmar, musiklærer, musiker, komponist

Målgruppe: Undervisere i indskoling 

Kurset gør brug af bogen ”Vers artig”, som du får udleveret. Du vil lære nogle gode og iørefaldende sange og remser, som primært kan bruges i indskolingen, når I siger godmorgen eller hilser eleverne velkommen til timen, når I træner puls, periode- og taktfornemmelse, når elevernes opmærksomhed på ord og tekst skal skærpes, og fantasien udfordres, samt forberedes til at synge 2. stemme vha. enkle solmisations-stemmer. Du behøver ikke at være god på et instrument, da vi skal bruge krop, hænder og fødder. Det skal være enkelt og sjovt!

> F3: SKAB dig for mellemtrinnet v/ Kirsten Juul Seidenfaden, adjunkt på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Komponist og forfatter til Lige i øret-materialerne sammen med Manner Peschcke-Køedt

Målgruppe: Undervisere i musik på mellemtrinnet

På dette kursus får du en masse konkrete idéer, sange og opskrifter, der fokuserer på skabende processer for mellemtrinnet. Det tager udgangspunkt i en ny bogudgivelse med navnet SKAB dig. Dette kursus giver jer fine idéer til at komponere sammen med børn - i grupper eller hele klassen, lære dem om processen uden de går "død" undervejs. Materialet er sjovt, kropsligt, enkelt og lige til at tage med hjem og bruge. Kurset henvender sig til alle lærere og musiklærere, der arbejder med musik på mellemtrinnet.

> F4: Musik som prøvefag, 7.-8. klasse valgfag v/ Liv Beck, adjunkt i musik, læreruddannelsen, Professionshøjskolen Absalon

Målgruppe: Undervisere i valgfaget musik

Når du skal føre dine elever til prøven i musik, er der mange ting, du skal have styr på. På kurset får du:

  • Grundig indføring i både mundtlig og praktisk prøve og arbejdet hen imod prøven
  • Relevante materialer
  • Arbejdsspørgsmål til brug for arbejdet hen mod mundtlig prøve, med særligt fokus på de fem videns- og færdighedsområder
  • Konkrete eksempler på sammenspilsnumre udsat for de fem videns- og færdighedsområder
  • Skemaer til brug for lærere og elever op mod prøven.

Der bliver tid til at stille spørgsmål, videndele og sparre med hinanden.

> F5: Kor på spil v/ Bjarne List Nissen, komponist, korleder og musiklærer

Målgruppe: Undervisere i musik i 5.-8. klasse, korledere

Kor på spil er et spritnyt materiale fuld af rytmiske sange. Alle sangene er arrangerede med enkle korstemmer. En god blanding af ostinat, uh-kor, svarkor og flerstemmighed. Koret er krydret med masser af stavspil. Vi skal spille swing, folk og jazz og knipse på 2 og 4. Så frem med xylofonerne, klokkespil og keyboards - for at spille er det sjoveste, som mange børn siger. 

Sammenspil er en udfordrende disciplin at undervise i. I dette materiale er løsningen, at børnene spiller melodiske og rytmiske fraser, som får rigtig god plads i musikken. De får ansvar for at lære stemmerne med øvevideoer og støtte i notation. Det motiverer dem til at stå på tæer og til at synge. Kor på spil er et godt bud på en undervisning, hvor hele klassen kan være i gang på flere niveauer. Lige til at gå til.  

Workshop E1-E2-E3-E4-E5

> F1 og E1 (dobbelt workshop): ”Se, Sig og Spil” Little Masters of Music v/ Peter Bjerrum, musiker og underviser

Målgruppe: Undervisere i musik i indskoling, mellemtrin og valgfag

Se kursustekst under F1.

OBS: Denne workshop F1 hører sammen med E1. Vælger du F1, bliver din anden workshop således E1.

> E2: Vers artig for mellemtrinnet v/ Jan Hilmar, musiklærer, musiker, komponist

Målgruppe: Undervisere i indskoling/mellemtrin 

Dette kursus er bygget op over samme skabelon som formiddagskurset (F2) af samme navn. Dog vil materialet henvende sig til mellemtrinnet, især 3.-4. klasse. 

Kurset gør brug af bogen ”Vers artig”, som du får udleveret. Du får idéer til at træne puls og periode- og taktfornemmelse. Gennem mange forskellige sange arbejdes ligeledes med enkel tostemmighed. Du behøver ikke at være god på et instrument, da vi skal bruge krop, hænder og fødder. Det skal være enkelt og sjovt!

> E3: SKAB dig i indskolingen v/ Kirsten Juul Seidenfaden, adjunkt på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Komponist og forfatter til Lige i øret-materialerne sammen med Manner Peschcke-Køedt

Målgruppe: Undervisere i indskolingen

Kom og få serveret en bunke nyt materiale, der fokuserer på skabende processer med indskolingen, der tager udgangspunkt i en ny bogudgivelse med navnet SKAB dig. Materialet er fyldt med gode sange og sjove lege, der gør det muligt at skabe og komponere med hele klassen. Et kursus, der sætter gang i stemme, krop og spil samt den gode fantasi. Der er fokus på barnets umiddelbare musikglæde og skøre idéer. Materialet er sjovt, enkelt og lige til at tage med hjem og bruge. Kurset henvender sig til alle lærere og musiklærere, der arbejder med musik i indskolingen. Man behøver ikke kunne læse noder eller spille et instrument.

> E4: Det spiller ll - mere rytmisksammenspil.dk for hele klasser v/ Stefan Teilmann Laub Nielsen, musiklærer, lektor i musik

Målgruppe: Undervisere i musik fra 5. klasse/valgfag/udskoling

Dette kursus fortsætter, hvor Det spiller I (Dansk Sang 2014) slap. Med de samme metoder og arrangementstyper udvider vi repertoiret og redskaber til at arbejde med musikken. Vi arbejder med indstudering af længere grooves, udvidede breaks, collage m.m., og til bogen hører der percussion- og koreografivideoer. Det vil være en fordel at kende til Det spiller I, men ikke en nødvendighed for at arbejde med Det spiller II (Dansk Sang 2016).

På workshoppen skal man tre ting: 

  1. Lære nye aspekter af Det spiller-metoden
  2. Spille og synge en række af arrangementerne
  3. Komme på gulvet og lede musikken.

> E5: Kor er cool v/ Bjarne List Nissen, komponist, korleder og musiklærer

Målgruppe: Undervisere i musik i 2.-5. klasse, korledere

De fleste børn er vilde med kor, når man finder vejen til deres stemmer. Så er der hul igennem med alt fra jazz til vals og hiphop. Kor er cool er rytmisk musik krydret med svarkor, rap, solmisation, ostinatkor og bevægelse. Der er masser af muligheder for at styrke elevernes sang og musikalitet. Få bud på gode aktiviteter, der er velegnede til korsang, sjovt og fulde af liv. Du får bud på, hvordan du kan få et vellykket kor, idéer til optræden, morgensang og meget mere. Kort sagt - Kor er cool.

Tilmelding

Tilmeld dig her senest den 29. september 2021 og herefter så længe, der er ledige pladser.

Tid: Onsdag den 10. november 2021 kl. 9:00-16:00
Sted: Professionshøjskolen Absalon, Campus Roskilde, Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
Pris: 1550 kr.  Inkluderet i prisen er et gratis materiale fra Dansk Sang, hvis muligt relateret til workshops. Ud over dette modtager alle deltagere en gratis publikation fra Dansk Sang.

Spørgsmål? Kontakt CFU's kursusafdeling på kursus@pha.dk og tlf. 7248 1930 (kursusnr. R21-129).

Vi tager forbehold for ændringer.

.

Campus Roskilde

Trekroner Forskerpark 4
4000 Roskilde
10. november 2021 9:00 - 16:00